FEŠTA SV. VLAHA

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 03. veljače 2012. - 11:58
Autor: 

Podizanjem svečane zastave na Orlandov stup i tradicionalnim puštanjem golubica u Dubrovniku je otvorena 1040. festa sv. Vlaha, dubrovačkog zaštitnika.
Uz brojne okupljene vjernike otvaranju feste nazočili su crkveni velikodostojnici, nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, biskup šibenski Ante Ivas, te prvi puta paroh crkve sv. Vlaha u Strugi u Makedoniji Risto Naumovski i drugi.

Otvaranju su nazočili i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić sa suradnicima te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnici i općinski načelnici Županije te predstavnici diplomatskog zbora akreditiranog u Hrvatskoj, kao i drugi gosti i uzvanici.
Festu je prvi put otvorio novi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je podsjetivši na važnost dana "ki nam dohodi jednom na godište", kazao kako ga slavimo u ozračju dva iznimno važna datuma - 20. obljetnice ratne feste sv. Vlaha 1992. godine, koju je predvodio kardinal Franjo Kuharić i nedavnoga referenduma o ulasku RH u Europsku uniju.
Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje ispred katedrale počelo je u 10 sati, a predvodi ga dubrovački biskup Mate Uzinić. Nakon mise slijedi svečana procesija s moćima sv. Vlaha i drugih blaženika i svetaca, a u 15.30 sati barjaktari izvijajući svoje barjake ispred katedrale pozdravljaju crkvu, biskupe i festanjule.
/Hina/
DUBROVAČKIM ISELJENICIMA, POMORCIMA I SVIMA KOJE ĆE FESTA SV. VLAHA ZATEĆI IZVAN GRADA I DOMOVINE!
Drage Dubrovkinje i Dubrovčani, poštovani pomorci i svi vi koje će Festa sv. Vlaha - 'dan ki dohodi jednom nami na godište' - zateći izvan Dubrovnika, poštovanje vam i pozdrav u Gospodinu! Čast mi je što vam kao Dubrovački biskup mogu čestitati Festu sv. Vlaha i zaželjeti vam njegov moćni zagovor i obilje Božjeg blagoslova.
Ovu čast dodatno povećava spoznaja o neobičnom spoju između Dubrovnika i sv. Vlaha. O tom neobičnom spoju govori prošlost ovoga Grada i njegova tradicija, crkva sv. Vlaha i njezini zavjetni darovi, zidine Grada ukrašene likom sv. Vlaha, barjaci koji se izvijaju njemu u čast, procesija koja je postala svjetska nematerijalna baština, pjesme i molitve. Uz sve to i još više od toga o toj povezanosti govore ljubav i ponos, radost i zahvalnost koju na njegov spomen iščitavamo s ozarenih lica Dubrovkinja i Dubrovčana, kako u Domovini tako i u tuđini.
Taj neobičan spoj Grada i sveca koji nikad nije živio u ovom Gradu i na ovim prostorima, ali se u jednom kasnijem trenutku čudesno uključio u njegovu povijest i osigurao mu blagoslovljenu budućnost čiji smo i mi dionici, nisu mogle i ne mogu prekinuti nikakve udaljenosti, ma kako ponekad bile bolne i teške.
Dok budemo slavili euharistiju i častili moći našeg Parca sv. Vlaha, uputit ćemo i skrušenu molitvu Bogu da sve vas po zagovoru sv. Vlaha obdari svakim nebeskim blagoslovom i milošću. Molit ćemo također da vam spomen sv. Vlaha ozari lica i bar na trenutak tuđinu pretvori u dom. Uz iskrene čestitke za ovogodišnju Festu sv. Vlaha, želim i molim da onu sljedeću, kojom ćemo slaviti 300. obljetnicu naše katedrale, zajednički proslavimo u Dubrovniku.
Na sve vas zazivam obilje Božjeg blagoslova i molim zagovor Gospe od Porata i sv. Vlaha, našeg Parca i zaštitinika.
U Gospodinu odani
†Mate Uzinić dubrovački biskup