SAČUVATI AUTOHTONU GRBALJSKU PAMIDORU

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 07. veljače 2012. - 11:12
Autor: 

Gost emisije „Eko zeleno plava Boka" bio je profesor dr. Midrag Grbić sa „Western Ontario" univerziteta u Kanadi. Stručnjak molekularne biologije svjetski poznati i priznati stručnjak, kao veliki zaljubljenik u prirodu, ekologiju, Boku gostujući u našoj emisiji govorio je o neophodnosti zaštite poljoprivrednih autohtonih sorti. Grbić se posebno osvrnuo na dobro poznatu grbaljsku pamidoru (rajčicu) koja je sve manje prisutna na našim tržnicama i trpezama. Svakako svojim kvalitetom i ukusom zaslužuje da opstane kao autohtoni proizvod sa ovih prostora. Koliko sam upoznat jedan tim sa Biotehničkog fakulteta iz Podgorice stvara banku gena sjemena raznih povrtlarskih i voćnih sorti sa ovog područija kako bi sačuvali stare izvorne vrste.

Orjentacija na ekološku proizvodnju u skaldu sa održivim razvojem je nešto što ovde treba promovirati. Smatram da treba razviti regionalnu gastronomiju zasnovanu upravo na svojim specifičnim proizvodima na nivou nacionalne kuhinje te ponuditi jela koja su tipična za ovaj kraj. Treba širiti suradnju između Crne Gore i inozemnih elitnih centara znanosti koji će zajedno uspeti očuvati i razviti originalne autohtone proizvode, jer znanost ovih dana nije znanost jedne laboratorije ili jedne zemlje, ističe dr. Grbić.
Ovaj znanstvenik je prije dva ljeta organizirao međunarodni znanstveni skup o genomici u Tivtu na kome su učestvovali vrhunski znanstvenici iz oblasti genetike, a izučavali su genom crnogorske autohtone loze Vranac koja je danas zaštićena.
Više možete poslušati u našoj rubrici emisije Eko zeleno plava Boka.

Audio: Prof. dr. Miodrag Grbić