PROSLAVLJEN SVJETSKI DAN BRAKA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 20. veljače 2012. - 12:38
Autor: 

Protekle nedjelje zvanično je završena proslava Svjetskog dana braka, u donjolastovskoj crkvi sv. Roka. Ovaj međunarodni dan obilježava se diljem svijeta od 1981., a sada po prvi put i u jednoj od župa Kotorske biskupije. Kako je događaj izazvao veliki odziv vjernog puka, u župi Donja Lastva čitav tjedan bio je posvećen sakramentu braka.
Sve je počelo nedjeljnom sv. Misom, 12. veljače, kada je šest bračnih parova s djecom izvelo meditativni recital sa scenskom izvedbom „Posude u Kani". Prikazani sadržaj protkan je bračnom tematikom ljubavi, empatije, vjernosti, radosti, opraštanja i strpljivosti. U popodnevnim satima, u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi, župnik don Dejan Turza podjelio je sakrament sv. krštenja Mariji Josipi Karli Matković, te je na naljepši način upotpunjen duhovni program.

Veliki broj vjernika, koji su se unatoč hladnoći odazvali svečanosti, potakla je biskupa kotorskog preuzvišenog Iliju Janjića, na aktivno sudjelovanje u ovom lijepom događaju. On je jučer služio sv. Misu, održao nadahnutu homiliju i zvanično završio proslavu Svetskog dana braka. U propovjedi otac Biskup je pozvao na življenje kršćanskog života, kao i na crkveno vjenčanje svih koji su u civilnome braku.
Zajedničko druženje vjernika nastavljeno je u pastoralnim prostorijama uz agape.
Jučerašnjem događaju, pored brojnih vjernika, nazočili su: Ilija Janović dopredsjednik Općine Tivat, koji je na kraju podijelio djeci novi broj Malog koncila i Zvonimir Deković predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum".
Pozitivne reakcije ljudi i veliki odziv bračnih parova svjedoči o duhovnoj koristi koju su zadobili, produbljujući vjeru i spoznajući dostojanstvo sakramentalnog braka. Na našim fotografijama pogledajte kako je bilo u crkvi sv. Roka u Donjoj Lastvi.
Audio: Preuzvišeni Ilija Janjić, biskup kotorski

Audio: Don Dejan Turza, lastovski župnik