USKORO PRVI PROFESIONALNI OCIJENJIVAČI MASLINOVOG ULJA U CG

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 14. ožujka 2012. - 11:30
Autor: 

U sklopu projekta prekogranične suradnje ''Tradicionalno maslinarstvo kao jedan od vidova turističke ponude dvije zemlje'' u Tivtu će se od 16-18.ožujka održati II Modul obuke za paneliste - sertifikovane ocjenjivače kvaliteta maslinovog ulja saopšteno nam je iz Maslinarskog društva ''Boka''.
Prvi od predviđena tri modula obuke koje čine predavanja i treninzi u ciklusima, održan prije petnaest dana u Dubrovniku, završen je uspješno, uz sve pohvale hrvatskom partneru koji je za potrebe ove projektne aktivnosti u projektu prekogranične saradnje sa Hrvatskom ''Tradicionalno maslinarstvo kao jedan od vidova turističke ponude dvije zemlje'' angažovao licenciranu firmu Gastro Expertiza, za vođenje obuke.

Stručni tim koji predvodi Sandra Petričević dipl.ing.vođa Panela, opravdao je očekivanja u realizaciji projekta u ovom dijelu. Između modula, predviđene su Radionice-treninzi na kojima će biti izvršena provjera znanja.
Seminar se izvodi u tri modula u ciklusima. Preporučuje za sadašnje i buduće proizvođače maslinovog ulja, korisnike i sve koji žele postati članovima panela za djevičanska maslinova ulja. Provodi se obuka kandidata od početnog prepoznavanja okusnih i mirisnih svojstava do percepcije inteziteta pojedinih svojstava koja utječu na procjenu kvalitete djevičanskog maslinovog ulja. Sertifikati na kraju sva tri ciklusa i ispita dobiće svi polaznici koji prođu testove, što će biti samo početni korak u sticanju znanja i iskustva od najmanje dvije godina stalnog rada u timu, na putu do postanka profesionalnog ocjenjivača (paneliste) maslinovog ulja na osnovu senzoričkih kvaliteta.
Hrvatska trenutno ima nekoliko Panel timova za senzoričko ocjenjivanje kvaliteta ulja masline, dok će u Crnoj Gori, ovo biti prvi za sada takav tim, za sada neslužben (što se ocjenjivanja hemijskih svojstava ulja tiče, stručnjaci u Centru za suptropske kulture u Baru rade ove analize) kaže se u zvaničnom saopštenju koje smo dobili od Vesna Đukić, izvršne ravnateljice Maslinarskog društva "Boka".