„PORTO MONTENEGRO“ OTVARA NAUTIČKI MUZEJ

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 05. listopada 2010. - 11:36
Autor: 

Kompanija „Adriatic marinas" koja u Tivtu relizuje projekat izgradnje elitnog nautičko-tursitičkog centra „Porto Montenegro", intenzivirala je aktivnosti na stvaranju uslova da se u okviru tog kompleksa do ljeta naredne godine, otvori i posebna muzejska zbirka.
Iako u „Porto Montenegru" trenutno barataju sa imenom Nautičku muzej kao radnim nazivom buduće muzejske postavke koja je u najvećoj mjeri skoncentrisana na prezentaciju bogatog tehnološkog nasljeda nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal na čijim se temeljima gradi novi nautički centar.
„Nautički muzej je nešto što mi od početka relaizacije projekta „Porto Montenegro" najavljivali i sada su se stvorili uslovi da počnemo da radimo na pripremi otvaranja i tog sadržaja. Zgrada koja će služiti za postavku eksponata Nautičkog muzeja je objekat nekadašnje stare pilane Arsenala. Adaptacija i uredjenje njenog enetrijera su u završnoj fazi i počelo je čak i unošenje i postavljanje nekih od eksponata. Spoljašnjost i okolni teren će se naknadno urediti jer je sada tak dio kompleksa „Porto Montenegra" još uvijek jedno veliko gradilište zbog izgradnje otvorenog bazena i još nekih sadržaja u neposrednoj blizini budućeg muzeja."- kazala je PR i marketing menadžer „Porto Montenegra" Maja Vujašković. Ona je dodala da će cijeli taj dio „Porto Montenegra" oko Nautičkog muzeja biti jedinstvena cjelina javnih sadržaja sa bazenom, zelenom pijacom i malim skverom, a posebna atrakcija ovdje će biti dvije, na obali izložene, podmornice koje su nekada pripadale Ratnoj mornarici SFRJ i to velika dizel-električna podmornica P-821 „Heroj" i mala, tzv. džepna podmornica P-912 „Una".
„Plan nam je da tokom naredne godine muzej počne da funkcioniše u punom smislu te riječi i da bude dostupan najširoj javnosti, a da već do kraja ove godine zbirka unutar zgrade stare pilane bude osposobljena da je recimo, mogu obići neke manje privatne grupe gostiju."- kazala je Vujašković dodajući da „Adriatic Marinas" u realizaciji ovog projekta ima dobru saradnju sa Pomorskim muzejom Crne Gore iz Kotora čiji su stručnjaci od početak uključeni u taj proces.
Iako će novi muzej sadržati neke veoma vrijedne i interesantne eksponate – stare alate, mašine i opremu sa kojom su radili brodograditelji, mašinisti, stolari, jedrari i drugi specijalisti tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal koje je djelovalo skoro 120 godina, tu su i stare fotografije, dokumenti, djelovi brodske i ronilačke opreme, kao i brojna sredstva naoružanja i vojne opreme koja su decenijama proizvodjena ili remontovana u Arsenalu – torpedne cijevi, topovi, mine i slično. Za najširu javnost nesumnjivo najatraktivniji eksponati su dvije podmornice od kojih je za onu veću, P-821 „Heroj" predvidjeno da za posjetioce bude dostupna i njena unutrašnjost, pa će posjetioci moći da neposredno „zavire" u svaki kutak tog ratnog broda što je atrakcija kakvom se može pohvaliti veoma mali broj sličnih muzeja u svijetu.
Siniša Luković
Audio: Maja Vujasković - Glasnogovornik Porto Montenegro

Audio: Mr. Slavnić Dusan - Hidrografski zavod

Foto: Radio DUX