HRVATI BOKE KOTORSKE KROZ POVIJEST-SJEĆANJA I ZABORAVI

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 03. travnja 2012. - 11:33
Autor: 

Sinoć je u donjolastovskom Domu kulture „Josip Marković" prestavljena knjiga „Hrvati Boke kotorske kroz povijest-sjećanja i zaboravi", zagrebačkog intelektualca Đura Vidmarovića. O knjizi su govorili: Zvonimir Deković predsjednik Hrvatske krovne udruge „Dux Croatorum", Miomir Abović profesor književnosti i Adrijan Vuksanović novinar Dux radija.
Programa je otvorio Zvonimir Deković, koji je izrazi žaljenje što autor nije moga bit na promociji, zbog neizostavnih obveza u Zagrebu. On je izrazi zadovoljstvo što je na čelu udruge, koja okuplja entuzijaste i koja neumorno radi na dobrobit šire zajednice, što potvrđuje i ovo najnovije, šesto izdanje u nakladi HKZ „Dux Croatorum".

Adrijan Vuksanović je u obraćanju publici između ostalog rekao: „Ova knjiga sopćava nekome ono što on ne zna, a nekome ono što zna, ali se trudi da zaboravi, što je vjerojatno bolno. Također, ona je pokazatelj boljeg ambijenta u kojem Hrvati izriču svoj identitet." Između ostalog, Vuksanović je naglasio da knjiga „Hrvati Boke kotorske kroz povijest-sjećanja i zaboravi" emancipira puk od autocenzure i iracionalnog straha.
Profesor Miomir Abović, inače lektor predstavljene knjige, nazočnima je istakao da knjigu Đura Vidmarovića ujedinjuju tri bitne tematske cijeline i intencije. „Jedna je dokazivanje autohtonosti hrvatskog naroda i kulture na crnogorskom primorju, napose u Boki kotorskoj. Druga tematska cijelina tiče se bespoštedne i utemeljene kritike negiranja te autohtonosti, ma sa koje strane i ma na koji način to negiranje dolazilo. Treća tematska cijelina vezana je za uviđanje pojave autocenzure u pogledu nacionalne pripadnosti...i sklonosti zamjene etnonima Hrvat nekim drugim nazivima, nekad nazivom Jugoslaven, a danas nazivom Bokelj... Na stranicama knjige Đura Vidmarovića zrcali se sve bogastvo kulture bokeljskih Hrvata kroz vjekove."
Sinoćnoj promociji pored brojnih posjetitelja nazočili su i generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija, konzulica prvog razreda Katja Žarnić u Konzulatu Republike Hrvatske, direktor Fonda za nacionalne manjine Safet Kurtagić,predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Miroslav Franović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović, dopredsjednik Općine Tivat Ilija Janović, dopredsjednik Općine Kotor Filo Biskupović, predsjednik Općinskog odbora HGI-a Kotor Josip Gržeti, kao i mladi HGI-a. Tiskanje knjige pomogli su Fond za nacionalne manjine i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske-Povjerenstvo za dodijelu potpore hrvatskim projektima u Crnoj Gori.
Audio: Zvonimir Deković predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum"

Audio: Mr. Miomir Abović, prof. književnosti

Audio: Adrijan Vuksanović novinar Dux radija