PROSLAVA 600.OBLJETNICE ŽUPNE CRKVE BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 08. listopada 2010. - 22:00
Autor: 

U prisustvu velikog broja hodocasnika i vjernika proslavljena je 600 obljetnica barokne župne crkve Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi. Misno slavlje predvodio je apostolski nuncij, Papin izaslanik za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu  Alesandro D' Eriko uz sluzenje kotorskog biskupa , monsinjora Ilije Janjica i barskog nadbiskupa monsinjora Zefa Gasija te zupnika Dejana Turze. Apostolski nuncij Alesandro D' Eriko : "Vjerujem da je ovo mjesto blagoslovljeno od boga da su vasi preci posijali vjeru i u kojoj su vam vasi djedovi i pradjedovi i vasi roditelji sa ljubavlju o njoj pricali i prenosili, cuvajte ljubav prema ovoj crkvi koja vam je dala vjeru. Donosim vam jedan veliki dar blagoslov Svetog oca, Papin blagoslov".
Na platou ispred crkve pripadnici Bokeljske mornarice odigrali su svoje tradicionalno kolo. Nakon mise u Gornjoj Lastvi koncert je odrzala jedna od najboljih hrvatskih klapa „Pasika" iz Kostanja a ispred kanonike otvorena je izlozba fotografija o crkvi, clanova foto kluba „Mladost" posveceno gornjolastovskoj crkvi. Osim crkvenih veledostojnika slavlju su prisustvovali konzul Republike Hrvatske Radojko Nizić, zupan Dubrovacko- Neretvanski Nikola Dobroslavic, predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vucinovic dopredsjednik općine Tivat Ilija Janovic predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeca Crne Gore Miroslav Franovic.
Sutra navece u sklopu obiljezavanja 600-te obljetnice župne crkve Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi odrzati ce se knjizevno vece „ Hrvatski knjizevnici svojim sunarodnjacima u Boki Kotorskoj" U programu ce ucestvovati poznati hrvatski knjizevnici i pjesnici Đuro Vidmarovic, Tomislav Marijan Bilosnic, Drago Condric, dr Igor Šipić, izdavac Zoran Boskovic i muzicar Sebastian Koceić, kao i članovi Udruzenje hrvatskih knjizevnika Boke Kotorske iz Tivta.
Crkva Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi podignuta je na ostacima starije gotičke crkve koja se nalazila na mjestu sadašnjeg prezbiterija. Posebnu pažnju zaslužuje crkveni oltar od raznobojnog mramora, izradjen 1720.god., s grbom peraške općine, koji je nekada krasio crkvu Gospe od Škrpjela, a kupili ga gornjolastovljani1864godine.
Jedna vrlo vrijedna umjetnička sakralna slika – oltarna pala – ulje na platnu s prizorom rodjenja Marije, umjetničko je djelo mletačke škole prve polovine XVIII. st. ( Andjelo Travizani ), koja daje poseban sjaj baroknom oltaru crkve u Gornjoj Lastvi.
Ophodno raspelo najvjerovatnije datira iz crkve sv. Lovrinca, koja se spominje u izvorima 1326. god., a rad je nepoznatog zlatara prve polovice XIV stoljeca
Sačuvane su liturgijske knjige iz XVIII. i XIX . stoljeca, medju kojima se ističu knjiga na hrvatskom jeziku iz XIX stoljeca.
Audio: Apostolski nuncij Alessandro D' Ericco

Audio: Biskup Kotorski Monsinjor Don Ilija Janić

Audio: Župan Dubrovačko-Neretvanski Nikola Dobroslavić

Audio: Don Dejan Turza - župnik

Foto: Markovic Anton-Gula