REGATA “TERRA DA MARE 2012“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. travnja 2012. - 10:35
Autor: 

Deseta prekojadranska regata "Terra da mare 2012" od Barija do Herceg Novog, održaće se od 27. do 29. travnja. Rutu od Barija do Herceg-Novog u dužini od 109 nautičkih milja najbrže jedrilice trebalo bi da pređu za 12 sati pod dobrim vremenskim uvjetima – da ima vjetra.
Organizatori regate su Univerzitetski centar iz Barija, čiji je generalni sponzor Udruženje maslinara Italije, a sa crnogorske strane jedriličarski klubovi „Jugole Grakalić" iz Herceg Novog i „Jovo Dabović" iz Baošića, uz finansijsku potporu općine Herceg-Novi i Turističke organizacije.

Regata je proteklog tjedna promovirana u Bariju, gdje su prisustvovali i predstavnici Herceg Novog. „Mislim da će i ove godine organizacija biti na visokom nivou i da će učestvovati pedesetak jedrilica. Najviše iz Italije, Crne Gore i Rusije. Prijateljstvo između Herceg Novog, regije Pulja i Barlete – našeg grada pobratima od 1969. godine – samo je pojačano ovim projektom. Regata je spojila naše dvije regije – kazao je dopredsjednik općine H.Novi Vlado Mračević, koji je prisustvovao promociji.
Regata je po prvi puta ove godine uvrštena u zvanični kalendar Međunarodnog jedriličarske federacije- ISAF
Jedriličari će startovati iz Barija u petak 27.travnja u 13 sati a dolazak u Herceg Novi očekuje se u prvim satima poslije ponoći pod uslovima da bude dobrog vjetra. U nedjelju 28.aprila, zakazana je druga tradiconalna regata, u akvatorijumu Boke na relaciji Herceg Novi-Tivat-Baošići-Herceg Novi. Očekuje se oko 50 jedrlica i oko 500 posjetillaca iz Italije i drugih zemalja, učesnica.
Jedan od glavnih sponzora regate je kompanija"Oliveti", čuveni italijanski proizvođač maslinovog ulja, ostvareni su kontakti i razmjenjena iskustva proteklih godina sa našim maslinarima a biće potpisan protokol o suradnji u oblasti maslinarstva, što je u skladu i sa proglašenjem Herceg Novog gradom masline.
U nedjelju veče 29.travnja na Kanli kuli pobjednicima će biti svečano uručene nagrade.