VALORIZACIJA RURALNOG NASLJEĐA - ZALAZI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 13. svibnja 2012. - 8:44
Autor: 

Kako je najavljeno Expeditio počinje realizaciju projekta Valorizacija ruralnog nasljeđa u Crnoj Gori – pilot područje Zalazi, o kulturnoj baštini kao jednom od značajnih segmenata brdsko-planinskog okruženja Boke Kotorske.
Svrha ovog projekta je ukazivanje na velike mogućnosti u maštovitom proširenju tradicionalne turističke ponude Boke Kotorske. Svjedoci smo da se gotovo cjelokupni turistički, privredni, kulturni život u Boki odvija u onih prvih 100 do 200 metara obalne linije, dok ogomna prostranstva našeg zaleđa ostaju zaboravljena i neiskorištena. U Expediciju smatraju da je održivo korištenje resursa brdsko-planinskog okruženja Boke Kotorske od vitalnog i jednakog značaja kako za nas same, tako i za naš turizam.

"Značajan segment kulturne baštine koja se nalazi na tom područiju ali nije prepoznat želimo idenifikovati. Ono sto je značajno kao cijeli kulturni predio je zajedničko djelo prirode i čovjeka. Od skoro je kao zaštićeno područije UNESCO-vog prirodno povjesnog i kulturnog područija Kotora je i cijelo područije Boke u zaleđu. Imamo sela u kojima je život nekada bio intezivan, religiske objekte, gumna kojih ima u skoro svim selima i osim funkcionalne uloge imala su i sociološku ulogu, bistijerne bunare, međe, podzide, straze i putevi, arhitektura građenja kuća. Očekujemo da mapu sa svim legendama i pratećim sadržajima Velikih i Malih Zalaza objavimo iduće godine u sklopu projekta valorizacije ruralnog nasljeđa u Crnoj Gori – pilot područje Zalazi" - kazala je Sandra Kapetanović iz Expedito.
Audio: Expeditio - Sandra Kapetanović