LUKŠIĆ: NAUČILI SMO ISTORIJSKU LEKCIJU JEDNOM IZGUBLJENO TEŠKO SE VRAĆA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. svibnja 2012. - 0:44
Autor: 

"Vrijeme je za iskorak u budućnost" – poručio je crnogorski premijer Igor Lukšić, na svečanom prijemu kojeg je priredio na Cetinju, povodom 21.svibnja – Dana nezavisnosti Crne Gore.
"Izazovi savremenog društva i interesi Crne Gore su iznad partije i dnevne politike. Uhvatimo se zajedno ukoštac sa izazovima, radimo više i bolje, stvorimo nove mogućnosti. Bez ekonomskog razvoja, podrške ulaganjima i ohrabrivanja preduzetnika, nema ni socijalne pravde. Ni godine, ni decenije nijesu mogle potrijeti tu težnju 21. maja 2006. godine, kada je Crna Gora jasno rekla „da" obnovi nezavisnosti, evropskom društvu, društvu suživota i bogatstva različitosti. Naučili smo istorijsku lekciju. Jednom izgubljeno teško se vraća. Kao što smo mudrošću i dijalogom vratili istorijsko mjesto Crne Gore u društvo svjetskih naroda, jednako tako ćemo svojom punom posvećenošću i odlučnošću ga dalje razvijati" – istakao je premijer Igor Lukšić.

Crna Gora danas obilježava šestu godišnjicu neovisnosti, stečenu na referendumu 2006. godine, kada su se građani većinski odlučili za samostalnost države. Uz posredovanje slovačkog diplomata Miroslava Lajčaka, koji je zastupao Europsku uniju, crnogorski parlament je neposredno prije toga donio Zakon o referendumu, kojim je bilo dogovoreno da je za uspjeh referenduma potrebna podrška 55 posto izašlih birača. Za neovisnu Crnu Goru na referendumu glasalo je 55,5 odsto glasača, dok je ostanak u zajedničkoj državi sa Srbijom podržalo 44,5 odsto od 86,5 odsto građana koji su se odazvali referendumu. Referendum je nadgledalo više od 3,4 tisuće posmatrača.