VEČE CRNOGORSKO-HRVATSKOG PRIJATELJSKOG DRUŠTVA “IVAN MAŽURANIĆ”

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. svibnja 2012. - 10:45
Autor: 

U Kraljevskom kazalištu "Zetski dom" u subotu su predstavljena djela autora knjiga objavljenih u nakladi Crnogorsko-hrvatskog prijateljskog društva "Ivan Mažuranić" sa Cetinja. Brojnim zvanicama predstavljene su knjige autora prof. dr Vojislava P. Nikčevića "Kroatističke studije", prof. dr Vukića Pulevića i dr Čedomira Bogićevića "Crna Gora i Hrvatska", prof. Sretena Zekovića "Crnogorska nacija" i "Pregled falsifikata crnogorske prošlosti", Ljubomira Mudreše "Trg" i "Gospar", Đorđija Ojdanića "Žeđ krvi", Janka Vujisića "S vladikom u oblake" i "Samograd". Kazališni glumac Slobodan Marunović kazivao je stihove iz pjesme „Smrt Smail-age Čengića" Ivana Mažuranića.

Crnogorsko-hrvatskog prijateljsko društvao "Ivan Mažuranić"- Cetinje osnovao su akademik prof. dr Vojislava P. Nikčevića i Tomislav Kusovac sa grupom intelektualaca na Cetinju 1991 godine u jeku napada srpsko-crnogorske vojske na Dubrovnik. Od članova ovog društva koji su bili suverenisti i crnogorske patriote čuli su se glasovi antratnog raspoloženja i poziv protiv napada na Dubrovnik. Društvo je osnovano kako bi očuvali prijateljske odnose crnogorskog i hrvatskog naroda koji su kroz povjest uvjek bili prožeti dobrim i povezanim odnosima-čulo se u juče u Zetskom domu.
Skupu su prisustvovali Mitropolit Crnogorski Mihailo, konzul RH Andre Santini, predsjednik Crnogorko-hrvatskog društva Rijeka Ljubo Radović.