KONCERT U ČAST GRADSKE MUZIKE KOTOR

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 07. lipnja 2012. - 10:25
Autor: 

U povodu 170.obljetnice Gradske muzike Kotor sinoć je na trgu Svetog Luke ispred ŠMSO održan horski koncert pod nazivom Veče vokalne muzike. Koncert je otvorila ravnateljica muzičke škole „Vida Matijan", Marina Dulović koja je između ostalog kazala „Dokumenta sačuvana u Državnom arhivu Crne Gore-Istorijskom arhivu u Kotoru govore da je čvrste temelje za razvoj kotorskog duvačkog orkestra inicirala grupa građana na način što su 1842. godine Opštini Kotor podnijeli predlog o utemeljenju društva sa već izrađenim nacrtom pravilnika o osnivanju. Tako je osnovano muzičko udruženje pod nazivom „Građanska glazba grada Kotora. Muzika je nastupala prilikom značajnih događaja i jubileja kao što su dolazak u Kotor austrijskog nadvojvode Franca Karla, nastup sa Bokeljskom mornaricom na vjenčanju princa Ferdinanda u Beču, u čast Njegoševog boravka u Kotoru, prilikom proglašenja Crne Gore kraljevinom, na prosidbi buduće italijanske kraljice Jelene"

Na koncertu su nastupili horovi Muzičke škole, dječiji hor „Cukarini", Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo" mandolinski orkestar pri Udruženju „Kamelija" iz Stoliva.
Ispred Gradske muzike Kotor učesnicima i organizatorima, brojnoj publici, zahvalio se kapelnik Petar Bukilica koji je kazao „Gradska muzika je od svog osnivanja, kao i Muzička, su na istom zadatku. A taj zadatak je muzičko obrazovanje mladih i popularizacija i širenje muzičke kulture. Od svog osnivanja 1842. godine do danas Gradska muzika Kotor ima školu duvačkih instrumenata. I danas je ona povezana sa Muzičkom. I danas njeni profesori i i učenioci sviraju u Gradskoj muzici i nadam se da će tako biti i dalje na opšte zadovoljstvo svih nas". Na kraju kapelnik Bukilica najavio veliki koncert Gradske muzike koji će se povodm jubileja, održati 30. lipnja.