ORASCOM - LUŠTICA DEVELOPMENT - TIVAT

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 21. listopada 2010. - 18:48
Autor: 

Premijer Milo Djukanović i predsjednik egipatsko-švicarske kompanije „Orascom" Samih Sawiris danas su ozvanicili početak pripremnih radova na izgradnji luksuznog turističkog kompleksa „Luštica Development" na tivatskom dijelu poluostrva Luštica.
"Orascom" ce u narednih 20 godina na oko 6,8 miliona kvadrata zemljišta na Lustici izgradi luksuzni novi turistički grad sa 8 hotela kapaciteta 2,2 hiljade soba kategorije 3 do 5 zvezdica, 1.600 apartmana, 750 rezidencijalnih vila, sa gradskim centrom sa svim potrebnim pratećim sadržajima – šoping centrom, školom, zdravstvenim ustanovama, dvije marine, konferencijskom dvoranom, posebnim „Thalasso centrom", te terenom za golf od 18 rupa. Projekat „Luštica Development" vrijedan je 1,1 milijardu eura. „Orascom" u tom projektu ima 90 odsto akcija, a država Crna Gora preostalih 10 posto.
„Današnji dan simbolizuje početak nove faze intenzivnog investicionog razvoja Crne Gore. Iako investicije u našu državu nisu prestajale ni tokom vremena krize iz koje Crna Gora izlazi, činjenica je da danas započinjemo do sada najvrijedniji projekat u crnogorskom turizmu – „Luštica Development" koji će po ulaganjima, obimu i kvalitetu nadmašiti i do sada najznačajniji projekat „PortoMontenegro"kazao je premijer Milo Đukanovic.
„To će dati novi pečat cijeloj Crnoj Gori koja će biti turistički hit u svijetu."- kazao je premijer koji je naglasio da ovu godinu u Crnoj Gori obilježava završetak „četiri velika projekta" – prve faze „Porto Montenegra", Regionalnog vodovoda, puta Risan-Žabljak i rekonstrukcija Svetog Stefana. Djukanović je naglasio da država neće prodavati svoj udio od 10 odsto akcija „Luštica Developmenta" „jer smo mi uspješna Vlada koja želi da bude ukjučena u uspješne projekte sa uspješnim partnerima", kao i da će emitiranje 30 odsto akcija te kompanije po povlašćenim uslovima moći da kupuju gradjani Crne Gore „biti izazov i prilika za naše prvenstveno mlade ljude da kao akcionari i upravljači učestvuju u projektima zbog kakvih su do sada odlazili u inostranstvo".
Audio: Milo Đukanović - Premijer CG

Audio: Samih Sawiris - predsjednik kompanije „Orascom"

Audio: Predrag Nenezič - Ministar turizma CG

Audio: Miodrag Kankaraš - Predsjednik općine Tivat