SALVADOR DALI – BOŽANSTVENI SVJETOVI U TIVTU

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 19. lipnja 2012. - 10:21
Autor: 

Izložba grafičkih radova Salvadora Dalija „Božanstveni svjetovi" biće otvorena u galeriji Pizana i u zgradi Zbirke pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru od 29. lipnja do 15. srpnja.
Posjetioci Porto Montenegro imaće priliku da vide preko 200 Dalijevih radova. Grafike iz opusa Božanstvena komedija iz 1964. godine, uz grafičke listove dekompozicije drvoreza i 6 originalnih knjiga Božanstvene komedije, biće izložene u galeriji Pizana, dok će 106 grafika iz opusa Biblia Sacra iz 1967. godine posjetioci moći da vide u Zbirci pomorskog nasljeđa.

Izuzetno obimna izložba Dalijevih radova prije Tivta predstavljena je u Podgorici, Beogradu, u Sloveniji i u Njuojrku. Sama postavka ima specifičan edukativni karakter – gledalac se kroz ilustracije upoznaje sa sadržajem Biblije i Božanstvene komedije, a zbog same tehnike, ovi radovi zauzimaju posebno mjesto u Dalijevom stvaralaštvu.
Cijena ulaznice za obje lokacije izložbe iznosiće 4 eura, a za studente i đake 2 eura.
Biblia Sacra
Dalijeve ilustracije za opus Biblia Sacra čini 105 litografija, urađenih po gvaš originalima. Bibliju je izdala kuću Ricoli (Rizzoli) u Milanu 1969. godine. Cjelokupna naklada je 1677 primjeraka, bez probnih otisaka. Biblija se smatra najobimnijim objavljenim Dalijevim djelom, a autor ga je stvarao između 1963. i 1969. godine. Naručilac je bio Dalijev prijatelj i pokrovitelj Đuzepe Alberto, koji je sebi postavio zadatak da će umjetnika vratiti Bogu i rimokatoličkoj crkvi. Pri detaljnijem pregledu djela, veoma je očigledna Dalijeva spontanost pri stvaranju ilustracija, jer je koristio posebnu tehniku – buletizam, njegov sopstveni izum, pri kojoj je arkebuzu (vrstu starinskog pištolja) „punio" kapsulama napunjenim bojom, i ispaljivao ih na prazan papir. Efekte (spontane fleke) je zatim uključio u ilustracije. Svaku ilustraciju prate i tekstualni odlomci iz Starog i Novog Zavjeta.
Božanstvena komedija
Kada je italijanska vlada 1950. godine angažovala Dalija, da na sedamstotu obljetnicu Danteovog rođenja, za posebno izdanje Božanstvene komedije, naslika ilustracije, izjavio je da djelo oslikava njegov lični duhovni razvoj. Kasnije je kontraverzno izjavio da Komediju nikada nije pročitao. Dali je za ilustracije napravio 101 akvarel između 1950. i 1952. godine. Italijanski Državni poligrafički institut je 1954. godine objavio knjigu sa sedam reprodukcija akvarela u punoj veličini, koja je naišla na neodobravanje. Komunistička partija je protestovala protiv „rasipanja novca", a
nacionalisti su negodovali što djelo najznačajnijeg italijanskog pjesnika ilustruje Španac. Na kraju je vlada izdala samo seriju suvenirskih poštanskih marki. 1959. godine projekat je preuzela i finansirala francuska izdavačka kuća Editions d'Art Les Heures Claires. Djelo su izvodila dva visoko kvalifikovana gravira za posebne vrste drvoreza - ksilografiju. Pri ovom postupku, za razliku od klasičnog drvoreza, slika nije urezana u ploču, već su iz ploče izrezani oni djelovi kojih nema na grafici. Djelo je pod umjetnikovim nadzorom rađeno od 1959. do 1963. godine, i nastalo je 3500 ploča za sto otisaka (oko 35 boja za jednu grafiku). Djelo je izdato u Parizu u šest knjiga 4798 knjiga, a u Francuskoj je zajedno sa serijama grafika bez teksta izašlo 5346 odštampanih serija Dalijevih ilustracija. Luksuznim knjigama su dodati neki od originalnih akvarela, zbog čega im je danas nemoguće ući u trag