20. KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 03. srpnja 2012. - 10:56
Autor: 

Na Kotorskom festivalu kazališta za djecu, danas 3.srpnja (utorak) u prvom segmentu ovogodišnjeg KotorArta, u glavnom programu najmlađa publika gledaće dvije predstave. U Centru za kulturu u 20 h, Teatarska trupa Žana Pjera Leskoa iz Francuske izvešće predstavu "Moj Pinokio" koja je na ovogodišnjem Međunardnom festivalu kazališta za djecu u Subotici, osvojila GRAN PRIX festivala. Pinokijeve avanture ispričane su među sjenkama i među dekorom od papira, kroz animirane i obojene projekcije, što poznatoj bajci i njenim junacima daje posebnu čaroliju. Adaptaciju poznate priče Karla Kolodija potpisuju Dedije de Kalan i reditelj Žan Pjer Lesko, koji je I scenograf i dizajner svijetla, veoma bitnog elementa predstave. Predstava "Moj Pinokio" biće izvedena i sutra, na istom mjestu i u isto vrijeme.

Na Škaljarskoj pjaci u 21.30 h najmlađi će uživati u veseloj igri s ginjol lutkama istaknutog umjetnika iz Mađarske Janoša Paljija pod nazivom "Vitez Laslo". Priče o Vitezu Laslu koji se suprotstavlja svakom zlu pripada vašarskoj lutkarskoj tradiciji dugoj preko dvije stotina godina. Autor, nastavljajući ovu tradiciju, istovremeno je i obogaćuje svojim temperamentom i šarmantnim, a majstorskim vođenjem lutke. Predstavu je režirao Ildiko Kovač, a autor lutke i scenografije je Đula Majoroš.
PREMIJERA NOVELA OD LJUBAVI
Najmlađi polaznici Škole glume Centra za kulturu "Nikola Đurković" iz Kotora izvešće svoju prvu premijeru "Novelu od ljubavi", koju je po tekstu Stevana Koprivice, režirao Petar Pejaković. Priču o ljubavi lijepe kotoranke Gracijele i Vukole s Njeguša koju je Koprivica smjestio u Stari grad, Pejaković je postavio u Atrijumu Centra za kulturu čiji je ambijent upotrijebio kao savršenu autentičnu scenografiju u kojoj nije bilo potrebno intervenisati. Predstava počinje u 22 h.
Na Trgu od oružja u 19 h u okviru Programa umjetničkog stvaralaštva za djecu nastupiće NVO "Zračak nade" iz Pljevalja sa predstavom "Prva žurka", Art Montenegro iz Kotora sa plesnim programom "80 minuta oko svijeta", a potom će i Dječiji savez Tivat u saradnji sa Dječijim savezom Podgorica izvesti svoj muzički program "Sunce drugarstva."
U okviru programa „Čitaonica pod velikim drvetom" održaće se poetsko veče „Ršumdan u Kotoru" na kome će učestvovati autor Ljubivoje Ršumović, a njegove pjesme recitovaće i pjevaće djeca iz Kotora, Tivta, Budve i Podgorice. Gost poetske večeri biće i Ana Marković iz IK Laguna, a program počinje u 20.30 h na Pjaci od kina.