U BOKI NEMA ALGE CAULERPA RACEMOSA -"TUMORA" MEDITERANA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 10. srpnja 2012. - 10:55
Autor: 

Alge Caulerpa racemosa i Caulerpa taxifolia ili "Tumor" Mediterana, kako ih nazivaju sve su veći problem za biodiverzitet Jadranskog mora. "U odnosu na 2004 god kada je alga Caulerpa racemosa prekrivala samo par metara kvadratnih danas podmorje Crne Gore je prekriveno preko 10 hektara. Najviše je ima na otvorenom moru ispod Luštice, Donji Grbalj, Budva, ukupno na 13 lokacija crnogorskog podmorja. Prema našim saznanjima u Boki Kotorskoj je nema"- kazala je za naš radio dr. Vesna Mačić znanstveni istraživač Instituta biologije mora iz Kotora.

Alge Caulerpa taxifolia i Caulerpa racemosa koje se nazivaju "tumorom" Mediterana dospjele su u Mediteran kroz Suecki kanal i balstnim vodama. Alge se veoma brzo šire a znastvenici upozoravaju da će se površine njenih naselja i dalje povećati, jer nemaju prirodnog neprijatelja a znanost nije našla metod da je efikasno zaustavi.
Za razliku od crnogorskog podmorija koje prekriva Caulerpa racemosa, hrvatsko podmorije prekriva Caulerpa taxifolia koja je osjetljiva na hladnoću i njena naselja u Hrvatskoj su smanjena zbog niže temperature mora uslovljene otvorenošću mora.
Na svim mjestima gdje se ova alga pojavila konstatovan je pad biodiverziteta. I dok se naučnici dvoume oko sprovođenja adekvatnih mjera za zaustavljanje rasta ove alge njena naselja se i dalje šire bez izgleda da će usporiti svoj rast.
Audio: dr. Vesna Mačić Institut za biologiju mora Kotor