ETNOGRAFSKA ZBIRKA OBITELJI RADIMIR

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 13. srpnja 2012. - 10:49
Autor: 

U porodičnoj kapeli crkvi Svetog Mihovila u Dobroti sinoć je otvorena etno izložba dobrotskih starina zbirke Zorana Radimira. Otvarajući izložbu prof. dr Milenko Pasinović je kazao da kroz izložbene exponate se želi prikazati bogato nasleđe Dobrote kroz stoljeća, u vrijeme kada posledice globalizacije i imigracije sve više potiskuju to nasleđe neshvatajući da na njemu počiva sadašnjost i budućnost turizma.
U Radimirovoj zbirci, čija obitelj živi u Boki od 1582 godine, nalazi se vrijedni predmeti obiteljske zbirke iz perioda od 16. do 20. stoljeća, komadi dobrotske čipke, stari alati, posuđe, muzički instrumenti, nošnje, starinska pomorski instrumenti, karte i religijski predmeti.

"Ovom izložbom želim predstaviti bogato etnografsko nasleđe moje obitelji kroz kolekciju raznih predmeta koju sam sakupljao, konzervirao i restaurirao u jednom dužem vremenskom periodu. Bilo je teško u ovom malom prostoru crkve Svetog Mihiovila opredjeliti se za izbor predmeta koji će biti izloženi ali u tome su mi pomogli etnolozi Pomorskog muzeja. Ovom izložbom želim da u turističkoj sezoni predstavim nasljeđe i predmete koji su bili u svakodnevnoj upotrebi u Dobroti i Boki "- kazao je za naš radio Zoran Radimir.
Uz klapu "Bokeljski mornari" i stihove pjesnikinje Dubravke Jovanović, na pjeni od mora, izložba je dobila jednu posebnu notu, gdje su brojni gosti i turisti uživali u jednoj Bokeljskoj noći.
Preneosimo Vam dio atmosvere kroz naše foto i audio zapise.
Audio: Zoran Radimir

Audio: Prof dr. Milenko Pasinović

Foto: Radio DUX