MONOGRAFIJA "PODMORNIČARSTVO JUGOSLAVIJE"

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 15. srpnja 2012. - 11:55
Autor: 

Promocija monografije ,"Podmorničarstvo Jugoslavije" održana je u subotu na platou muzeja "Zbirke Pomorskog nasleđa" u Porto Montenegru, bivšem Arsenalu ispred podmornice „P-821 Heroj". Organizatori promocije su bili Centar za kulturu Tivat, Udruženje podmorničara "Beograd", Društvo podmorničara "Ljubljana", Udruga "Podmorničara" Pula.
Brojne prisutne je pozdravio predsjednik Udruženja podmoničara "Beograd", Dragan Kosanović. Monografija je rezultat trogodišnjeg rada koju su pisali eminentna imena podmorničari i iz sva tri udruženja. Knjiga koja je napisana nije samo uspomena i sjećanje, spomenik podmorničarstvu već je posvećena svima onima koji su svojim radom tokom 77. godina podmorničarstva omogućili da podmornice sigurno plove morskim dubinama Jadrana, a to su i radnici Arsenala, pituri, motoristi, finomehaničari i ostala zanimanja.

Rade Vadjunec predstavnik udruge podmorničara "Pule" podsjetio je da je upravo u Puli 1901. položena prva kobilica za izgradnju podmornice na istočnoj obali Jadrana, a Udruga podmorničara iz Hrvatske pokreće inicijativu kako bi 2016. godine organizirali Svjetski kongres podmorničara.
Vojko Gorup predsjednik Udruženja podmorničara iz Ljubljane zahvalio se podmorničarima na pripremi za transport i transport podmornice 913 koja je izložena i jedan je od njljepših exponata u muzeju u Ljubljani.
Monografiju su promovirali viceadmiral Fridrih Moreti, recenzent vojno politički komentator Miroslav Lazanski i glavi i odgovorni urednik Milan Komar.
Monografija je ispisana na 470 stranica i opremljena sa 570 fotografija. Ona predstavlja kazivanje o specifičnom načinu života, zabavama, zanimanjima, druženjima, bez pretenzuija da bude povjesna istina bez ambicije da nekome bude uzor ili pravilo već subjektivno viđenje jedne generacije podmorničara o svom životnom pozivu kazao je nekadašnji komandant Podmorničke flotile i RM JNA, viceadmiral Fridrih Moreti.
Pukovnik Milan Komar urednik izdanja je kazao da je veoma teško i obavezujuće sublimirati 77 godina trajanja jugoslovenskog podmorničarstva a na tom poslu se zahvalion grupi od ukupno 29 autora tekstova iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.
"Ova knjiga je svojevrsna enciklopedija jugoslovenskog podmorničarstva i podsjetnik na vrijeme kada smo bili jedna od samo 11 zemalja u svijetu koje su samostalno mogle graditi podmornice. Drago mi je da se naši podmorničari iz svih bivših jugoslovenskih republika i dalje okupljaju, druže i stvaraju, da su uprkos svemu što se izdešavalo u proteklih 20 godina" između ostalog kazao je vojno plitički komentator Miroslav Lazanski.
Kako je najavljeno u Tivtu je procedura formiranja Udruženja podmorničara "Tivat". Među brojniom podmorničarima i radnicima trivatskog Arsenala, promociji su prisustvovali i nekadašnji admiral JNA Branko Mamula i komandant Mornarice Vojske Crne Gore kapetan bojnog broda Rajko Bulatović.