LADO NASTUPIO NA DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 19. srpnja 2012. - 10:22
Autor: 

U atriju Knežava dvora u sklopu programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć je nastupio ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado s atraktivnim koncertnim programom pod ravnanjem Dražena Kurilovčana.
Program pod nazivom "O, Isuse daj mi suze" donio je pomno odabrane korizmene napjeve zabilježene u šokačkim selima u Hrvatskoj, južnoj Mađarskoj i Vojvodini.
Izveden je i program hrvatskog crkvenog pučkog pjevanja pod nazivom "Lamentacije" odnosno "Jadikovanja proroka Jeremije" koje su izniman spoj crkvene i tradicijske glazbe.

U više od 60 godina djelovanja ansambl Lado imao je preko 5000 domaćih nastupa, a gostovao je u 48 zemalja širom svijeta. Objavio je više desetaka nosača zvuka.
Ansambl LADO također posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne, muzejske vrijednosti i ljepote (preko 1200 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha. Sve to, uz čudesno bogatstvo i raznolikost folklornog izraza na tako malom prostoru kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu, što je prepoznala i publika u mnogim svjetskim koncertnim dvoranama, od londonskoga Royal Albert Halla, newyorškoga City Centra, Mann Auditoriuma u Tel Avivu i sydneyskoga Town Halla do dvadesetak vrhunskih japanskih koncertnih dvorana u kojima je 27 koncerata LADA, tijekom peterotjedne turneje godine 2006., oduševljeno gledalo više od 50 tisuća ljudi.
Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine, LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja: godišnju Nagradu INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu, ukupno četrnaest diskografskih Nagrada Porin, među kojima i onu za životno djelo (2002.), tri Nagrade grada Zagreba (1963., 1968. i 2002.), Nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003. te Nagradu Ivan Lukačić na 34. varaždinskim baroknim večerima 2004. Godine 2002. LADO je bio predstavnikom Europe na 6. svjetskom simpoziju zborne glazbe u Minneapolisu, a ove je godine u Zagrebu bio organizatorom godišnjeg kongresa ISPA-e, Međunarodnoga društva izvoditeljskih umjetnosti, čija je tema bila globalizacija i identitet.
Danas taj sastav na reprezentativan način izvodi vokalnu tradicionalnu glazbu južnohrvatskih prostora, a temelj su njegova repertoara dva vokalna stila koji se nadopunjuju, crkveno pučko i klapsko pjevanje. U odnosu na brojne vokalne sastave takvog tipa, Vokalisti LADA razlikuju se po nestandardnom rasporedu pjevača; raspoređeni su polukružno na „dva krila", na kojima su istaknuti pjevači vodećih dionica (tenori) postavljeni na krajevima, dok se najdublje dionice nalaze u sredini. Takav je raspored, u situaciji kad dva pjevača predvode pjevanje (tzv. responzorijalno pjevanje), tipičan za način izvođenja crkvenog pučkog pjevanja u Dalmaciji

Foto: Dubrovačke ljetnje igre