VANDALI OSKRNAVILI CRKVU GOSPE OD ANDJELA NA VERIGAMA

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 22. srpnja 2012. - 14:42
Autor: 

Nepoznati počinioci oskrnavili su crkvu i tvrdjevu Gospe od Andjela na istoimenom rtu u tjesnacu Verige u Boki Kotorkoj. Na sjeverozapadnom zidu ovog jedinstvenog srednjevjekovnog sakralno-fortifikacionog kompleksa, kao i na betonskoj osnovi svjetionika na molu ispod crkve, masnom crnom, bijelom i crvenom bojom ispisane su neprimjerene parole kao i satanistčki simbol- obrnuti pentagram, uz nešto što bi, po svemu sudeći, trebalo da predstavlja i neuspjeli pokušaj nepoznatog autora da na zidu crkve simbolično nacrta i lice djavola.
Mještani Lepetana koji su juče uočili neprimjerene grafite na crkvi, odmah su o tome obavijestili nadležne od kojih se očekuje da u najskorije vrijeme uklone grafite jer su oni pozicionirani na najistaknutijem dijelu kompleksa na rtu Gospa od Andjelai gdje ih vidi svako ko se spusti na obližnju plažu i ko prolazi čamcem ili brodom kroz tjesnac Verige.

Iako se u pisanim dokumentima, kao godina izgradnje navodi 1585, crkva Gospe od Andjela na krajnoj hridi kojom se sa sjeveroistočne strane završava tjesnac Verige, vjerovatno postoji i od ranije. Interesantno je da je oko crkve izgradjen odbrambeni zid sa pučkarnicom, koji je nekada služio kao utvrdjenje i kula za stražare koji su kontrolisali prolaz kroz Verige, a odavde je natezan i iz mora podizan lanac- verige kojim je pregradjivan tjesnac na najužem mjesti i time, u slučaju potrebe, gusarski brodovi spriječavani da udju u unutrašnji dio Kotorskog zaliva i napadnu Kotor, Perast i ostala mjesta na obali tog dijela Boke. Po tom lancu-verigama, i čitavi tjesnac kasnije je dobio ime koje i danas novi.
Crkva Gospe od Andjela pripada župi Perast Kotorske biskupije koja je prije nekoliko mjeseci počela radove na obnovi ovog sakralnog objekta, a koji ima i status zaštićenog objekta- spomenika kulure druge kategorije.
Siniša Luković