MONOGRAFIJA "PODMORIJE CRNE GORE"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. srpnja 2012. - 10:53
Autor: 

Matica crnogorska i Centar za kulturu Tivat organiziraju promociju monografije autora Dragan Gačević "Podmorije Crne Gore" u četvrtak, 26.srpnja Yachting klub - Porto Montenegro u 21,30 sati.
Na promociji će govoriti: Petar Palvrsić kustos Pomorskog muzeja Kotor, dr. Vesna Mačić, Institut za biologiju mora Kotor, Siniša Luković novinar "Vijesti" iz Tivta, autor Dragan Gačević

"Tajanstveni svijet koji skrivaju morske dubine oduvjek je hranio ljudsku maštu, ulijevao strahopoštovanje, budio znatiželju i poticao želju za istraživanjem. Bez obzira na sav trud nikada neće biti poznat tačan broj potonulih brodova ili stradalih pomoraca na našem dijelu Jadrana od početaka plovidbe pa do danas. Svakako je to veliki broj u proteklom vremenu što samo dokazuje da je Jadran bio uvijek važan, ali i opasan pomorski put.
Za prevlast u tom uskom pomorskom području nijesu se borili samo narodi kojima su ova područja bila naseljena, već i druge strane sile čiji su interesi i politički uticaji obuhvaćeni ovim područjem. Tragovi takve prošlosti prosuti su duž našeg podmorja.
Zbog toga i razlog više da se sa ovakvom knjigom po prvi put obradi jedno ovako neobrađeno područje. U mnoštvu netačnih informacija kako u štampanim tako i elektronskim medijima, ova knjiga je pokušaj sistematizacije relevantnih činjenica iz ove oblasti, a namijenjena je, kako najširem krugu zainteresovanih, tako i roniocima, jer je koncipirana kao jedna vrsta ronilačkog vodiča.
Brodske olupine su podvodni istorijski lokaliteti, koje ne predstavljaju samo obilježja jednog proteklog vremena, već i eksponate jednog velikog podvodnog muzeja i potencijalni su predmeti budućeg istraživanja. Svaka olupina je vremenska kapsula u kojoj su sačuvani elementi vremena u kojem je nastala, elementi tadašnjih tehnoloških dostignuća, ali i lična sudbina ljudi vezana za njih.
Nastojao sam stoga svakoj olupini dati i do sada nepoznatu istorijsku dimenziju, „udahnuti joj dušu", ispričati sve o njoj što sam saznao, nešto što će zanimati buduće posjetioce našeg podvodnog muzeja, kako bi taj dio istorije bio sačuvan od zaborava. Trudio sam se da netačno identifikovane i bezimene brodske olupine ispravno identifikujem i tako ispravim greške, kakvih je bilo u priličnoj mjeri.
U ovoj knjizi rasvijetljen je samo mali dio kulturo-istorijskog 'blaga' koje leži na dnu mora.
Neke brodske olupine koje do sada nijesu detaljno istražene kao i one koje se nalaze na većoj dubini nijesu obrađene u ovoj knjizi, što zbog nedostatka fotografija što zbog nedovoljno pouzdanih podataka.
No istraživanja ću sa svojim timom sigurno nastaviti, što će najvjerovatnije biti prezentirano u nekom budućem projektu.
Nadam se da će ova knjiga biti od pomoći svim zainteresavanim i dobronamjernim institucijama i pojedincima i lično sam spreman pružiti svaku pomoć ukoliko se ukaže potreba."
Dragan Gačević