FESTIVAL KLAPA PERAST 2012.

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 26. srpnja 2012. - 14:03
Autor: 

11.Festivala klapa koji se od ove godine realizira pod okriljem Međunarodnog festivala KotorArt biće održan od 2 – 5.kolovoza. Na konferenciji za medije danas je u Pomorskom muzeju predstavljen program festivala.
"Klapa je nešto što ujedinjuje kulturološki jedan prostor a taj prostor je cijeli Mediteran. Mi radimo ozbiljno na tome kako bi stvorili asocijaciju mediteranskih festivala klapskog pjevanja kojka bi uključila cijeli Mediteran, Izrael, Liban, Cipar, Tursku, Tunis, Grčku, a suština klapske pjesme vraća nas u prošlost čak do XIII stoljeća. Ovo je početak zajedničke suradnje, nije privremeno udruživanje KotorArta i Festivala klapa Perast koji će se po prvi puta održati u sklopu KotorArta" - kazao je Paolo Magelli, umjetnički ravnatelj Kotor Art-a.

Milan Kovačević, umjetnički ravnatelj Festivala Klapa je kazao da na festivalu nastupiti ukupno 20 klapa u takmičarskom djelu 7. ženskih, 8. muških i 5. mješovitih kalpa. Iz Hrvatske će nastupiti 12. klapa iz BiH 5. iz Crne Gore 3. i u revijalnom dijelu 5. "Ovaj festival je za svojih 11. godina postojanja bio pravi most prijateljstva i predstavlja pitanje identiteta te u tom pravcu ove godine uvodi se Bokeljska pjesma kao obavezan dio repertoara. Sve klape koje će se takmičiti a to je 20. na festivalu će otpjevati po jednu bokeljskiu pjesmu koje su prikupljene od etno-muzikologa.
Kao posebni segment festivala istaknut je znanstveni skup koji će se održati 4. kolovoza u Perastu a biće posvećen Ludviku Kubi etnomuzikologu i slikaru koji je 1907. godine objavio zbirku 255 notnih zapisa kompozicija prikupljenih u Boki a koji se čuvaju u Hrvatskoj akademiji zananosti i umjetnosti koju je ustupila na kritičko razmatranje i objavljivanje zbirke- kazala je Marina Dulović ravnateljica kotorske muzičke škole.
Marina Brainović članica Upravnog odbora Festivala klapa predstavila je festival kroz jedanaestogodišnji rad, uvođenje novih takmičarskih kategorija i suradnju sa eminentnim stručnjacima klapskog pjevanja koji su doprinjeli kvaliteti klapskog pjevanja u Boki.
Audio: Ravnatelj KotorArta Paolo Magelli

Foto: Radio DUX