KRALJICA ELIZABETA SLUŽBENO OTVORILA IGRE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 28. srpnja 2012. - 10:38
Autor: 

Prema uvriježenom protokolu svečanosti otvaranja Olimpijskih igara, britanska kraljica Elizabeta II službeno je otvorila Igre XXX. olimpijade u Londonu u subotu u 1.18 sati po našem vremenu.
Kraljici Elizabeti ovo je bio drugi put kako je otvorila Igre, nakon Montreala 1976.
Sve sudionike Igara pozdravio je predsjednik Organizacijskog odbora Sebastian Coe poželjevši im dobrodošlicu, te je pozvao Britance da ove Igre naprave najboljima dosad.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako u Lonodnu po prvi put u povijesti sve zemlje u svojim izaslanstvima imaju i sportašice, te da je u Velikoj Britaniji rođen suvremeni sport, pa su se Igre, na neki način, vratile kući.
Olimpijsku zastavu u stadion unijeli su glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, atletske i boksačke legende Haile Gebrselassie i Mohamed Ali, ambasadorica dobre volje Sally Backer, brazilska zaštitarka prirode Marina Silva, te Leymah Gbowee, Shami Chakrabarti, Daniel Barenboim i Doreen Lawrence.
Prisegu u ime sportaša izrekla je britanska taekwondistica Sarah Stevenson, u ime sudaca Mik Basi, boksači sudac, a u ime trenera Eric Farrell, kanuistički trener.
Olimpijski plamen koji će do 12. kolovoza gorjeti na Olimpijskom stadionu u Londonu upaljen je na dosad neviđen način. Sedmero mladih britanskih sportaša koje su imenovale legende britanskog sporta svojim je bakljama upalio 204 bakrene latice koje su u stadion unijele sve zemlje sudionice u svečanom mimohodu, a tih 204 baklji su se potom stopile u jedinstveni veliki olimpijski plamen.