OTVOREN 26. FILMSKI FESTIVAL HERCEG NOVI - MONTENEGRO FILM

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 02. kolovoza 2012. - 2:53
Autor: 

Ovogodišnji 26. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film otvorio poznati ruski redatelj i dobitnik kanske nagrade, Pavel Lungin, u srijedu veče na prepunoj Kanli kuli. Nakon svečanog otvaranja ljubitelji filma su bili u prilici pogledati pobjednički film Kanskog festivala "Ljubav" redatelja Michaela Hanekea.
Brojne posjetioce pozdravio je gradonačelnik Heceg Novog Dejan Mandić koji se zahvalio umjetnicima, filmskim stvaraocima, organizatorima, stručnoj kritici medijima i vjernoj publici, izražavajući nadu da će festival postati svjetsko poznat i kultno mjesto okupljanja slavnih i poznatih iz svijeta filma jer za to ima sve uslove.

Ovaj festival upravo potvrda da su umjetnost i kultura u Crnoj Gori živi, da je kultura potrebnija nego ekonomija, jer je to kiseonik bez koga se ne može preživjeti, kazao je otvarajući festival redatelj Pavel Lungin.
Među brojnim zvanicama, članovima diplomatskog kora, glumcima. otvaranju festivala su prisustvovali i ministar kulture Branislav Mićunović i ministar policije Ivan Brajović.
Preko 90 filmova, na četri filmske pozornice, tri takmičarska programa i dvije premijere filmova u crnogorskoj produkciji, biće prikazani na ovogodišnjem festivalu.
U takmičarskoj konkurenciji na Kanli Kuli biće prikazano 12 filmova, od čega devet u konkurenciji za festivalske nagrade. Takmičarski program je na tvrđavi Kanli Kula, revijalni na Forte Mare, program dokumentarnih filmova na trgu Belavista, dok će studentski filmovi biti prikazani kod Amfiteatra Hercegnovskog pozorišta.
Publika će biti u prilici da vidi i dvije crnogorske premijere filmova, reditelja Draška Đurovića, film "As pik" kao i prvijenac Đorđija Mirovića "More ljubavi".
Program dokumentarnih filmova po izboru selektora Vladimira Perovića biće prikazan na Belavisti i prvi puta je takmičarski kao i studentski filmovi. Tjekom festivala biće predstvljene knjige o filmu, te organiziran i okrugli sto o zaštiti autorksih prava u kinematografiji.
O festivalskim nagradama odlučivaće Žiri u sastavu - dramska spisateljica Milena Marković, reditelj Ademir Kenović i redatelj Vladimir Blaževski.
Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Općine Herceg Novi, u izvršnoj produkciji JUK Herceg Fest-a i trajat će do 7.kolovoza.

Audio: Redatelj Pavel Lungin

Audio: Gradonačelnik Heceg novog Dejan Mandić