U KORČULI OTVOREN MUZEJ MARKA POLA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 09. kolovoza 2012. - 10:22
Autor: 

Za Korčulane i njihove goste otvoren je muzej Marka Pola u Gradu Korčuli gdje se na originalan način svjedoči o putovanjima tog pustolova i najpoznatijeg Korčulanina koji je u 13. stoljeću posjetio tada daleku i nepoznatu Kinu.
Posjetitelji od 7. kolovoza u muzeju mogu proći kroz sedam scena, kojima je, vrhunskom scenografijom i hiperrealističnim lutkama te uz pratnju audio vodiča, dočaran život Marka Pola, od njegovog polaska na putovanje iz Korčule, preko karavana u pustinji, pa sve do dvora poznatog mongolskog vladara Kublaj Kana.

Jedna od scena prikazuje pomorsku bitku između genoveške i mletačke flote koja se zbila 7. rujna 1298. ispred Korčule i u kojoj je Marko Polo zarobljen. Priča završava prikazom boravka Marka Pola u tamnici u Genovi gdje je nastalo njegovo djelo "Milion".
Marketinška tvrtka Grizli priopćila je da je muzej posjetila popularna hrvatska pjevačica Severina, kao i državna kineska televizija CCTV koja je u sklopu obilaska Korčule snimila prilog te će ga emitirati na tržištu na kojem vlada sve veće zanimanje za turističkom ponudom Hrvatske.
U muzej je uloženo više od dva milijuna kuna, a ideju je realizirao mladi križevački poduzetnik Rudolf Petrinec nakon što je i sam putovao sviejtom te obilazio obilazio najpoznatije muzeje.
"Tada sam shvatio da našem turizmu nedostaje sadržaja koji bi obogatili kulturnu ponudu i utjecali na povećanje broja turista", rekao je Petrinec, naglasivši kako su lutke u muzeju na kvalitativnoj razini onih koje se koriste u snimanjima hollywoodskih filomova. Ova će se zona, dodao je, biti testna, dok za iduću očekuje između 15 i 20 tisuća posjetitelja.
Projekt je realiziran samostalno, a Petrinec se nada kako će mu u promociji muzeja pomoći lokalna sredina i Hrvatska turistička zajednica.
Cijena ulaznice za muzej Marka Pola iznosi 60 kuna, a nastavljajući tradiciju razvijanja prijateljstva između Istoka i Zapada kineski turisti muzej mogu posjetiti besplatno.