PROSLAVA 800. OBLJETNICE KLARISA U KOTORU

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 13. kolovoza 2012. - 10:30
Autor: 

Prošle subote je u kotorskoj crkvi sv. Klare, proslavljena 800. obljetnica od osnutka reda sv. Klare, u puku poznatom kao red klarisa. Svetu Misu predslavio je provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Jeronima, fra Andrija Bilokapić uz koncelebraciju više svećenika. On je u propovjedi istakao primjer sv. Franje i sv. Klare, koji već stoljećima nadahnjuju, potiču i hrabe na kršćanski život. Na koncu Euharistijskog slavlja nazočnima se obratio generalni vikar Kotorske biskupije msrg. Anton Belan, koji je provincijalu uputio dobrodošlicu u ime biskupa, svećenika, redovnika i Božjeg puka, a onda je naglasio: "Ne moram ja Vama izricati dobrodošlicu, jer Vi ovdje niste prvi put, vi ste ovdje 750 godina. I nadam se da Zadar neće zaboraviti Kotor, jer ovaj samostan je jedan od najstarijih u Europi, možda mlađi od najstarijeg samo 50 godina. Što je to u odnosu na tolika stoljeća?"

Po završetku sv. Mise predstavljen je prvi tiskani stručni vodič samostana sv. Klare, autora dr. Vinicija B. Lupisa, koji je u obraćanju vjernicima podsjetio na važne detalje iz povjesti Hrvata Boke kotorske. Zanimljivo je bilo čuti kako je 29. studenoga 1664. godine Veliko i Malo vijeće Kotora, u očekivanju opće turske navale, jednoglasno donijelo odluku da se za osobitu zaštitnicu grada proglasi Presveta Marija , Majka Božja.
Vodič "Franjevački samostan sv. Klare u Kotoru", obiluje interesantnim detaljima, vodeći čitatelja kroz arhitekturu, kiparstvo, slikarstvo, zlatarstvo i sve ono što čini ovo drevno zdanje.