„PASIKA“ U GORNJOJ LASTVI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 18. kolovoza 2012. - 10:16
Autor: 

U organizaciji Kulturno zavičajnog udruženja „Napredak" Gornja Lastva koncert klape „Pasika" iz Kostanja, Hrvatska održat će se u subotu, 18.kolovoza 2012. godine u 21 sat ispred crkve Svete Marije- Gornja Lastva.
Klapa „PASIKA" iz Kostanja pokraj Omiša, nastala je 1998.god. na tradiciji crkvenog i pučkog pjevanja u zavičaju legendarne poljičke junakinje Mile Gojsalić. Tijekom svog postojanja i djelovanja održala je brojne koncerte u domovini i inozemstvu, promovirajući tako bogatu kulturnu baštinu i tradiciju. Klapa redovito sudjeluje na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, gdje je osvojila drugu nagradu „Srebreni Leut". Sudionik je klapskog festivala u K. Kambelovcu gdje u večeri novih skladbi osvaja drugu nagradu stručnog povjerenstva te drugu nagradu publike.

Naziv klape simbolizira uspomenu njenih članova na djetinjstvo, jer pasika je komadić škrte zemlje težačkom rukom otete kamenu, u kojoj najčešće raste loza, poneka maslina ili smokva.
Članovi klape „PASIKA" rođeni su i žive u Kostanjama, pa je klapa pokretač i nositelj brojnih društvenih i kulturnih aktivnosti u svome mjestu, među kojima se posebno ističe kulturno ljeto „Dani Mile Gojsalić". Za svoj rad klapa je nagrađena Plaketom grada Omiša.