KOTORSKI BISKUP U PASTORALNOM POHODU U AFRICI

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 27. kolovoza 2012. - 21:20
Autor: 

Kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić u pratnji sveštenika don Roberta Tonsatija, boravio je ovih dana u Africi, u drugoj po redu pastoralnoj posjeti župi Ujewa i njenim filijalama kojima upravlja hrvatski misionar u Tanzaniji, don Ante Batarelo. Sveštenicma i biskupu pridružile su se i hrvatske volonterke, doktorica Katerina Bakran i studentkinja medicine Marija Bolfan koje će volontirati u Ujewi dva mjeseca.
Kako je saopšteno iz Kotorske biskupije, glavna svrha posjete biskupa Janjića Tnazaniji bila je „podjela sakramenta svete krizme, te pastirska i prijateljska potpora vjernicima i župniku don Batarelu". Tokom boravka u Tanzaniji, biksup Janjić je predvodio četiri svete mise u Rujewi, Ujewi, Mahongoleu i Isunuri i tom prilikom je podijelio sakremante za 475 krizmanika iz tih tanzanijskih naselja.

„U desetodnevnom pohodu kotorski je biskup imao priliku detaljno se upoznati sa prilikama i životom mjesne crkve kroz obilazak obližnjih sela i gradova, te brojne susrete sa predstavnicima Rimokatoličke crkve u Africi, crkvenih institucija i vjernicima. Župnik domaćin, don Ante Batarelo koji već 37 godina pastoralno djeluje u Tanzaniji i upravlja župom Ujewa koja broji 16 tisuća vjernika i 21 filijalu, opsežno je biskupu Janjiću približio problematike života mjesne crkve. U sklopu te župe djeluje crkveni zdravstveni centar, stolarska radionica i škola za švelje koje je biskup Janjić takodje posjetio."- priopćeno je iz Kotorske biskupije.
Kotorski biskup sa pratnjom, prisustvovao je prezbiterskom redjenju u gradu Igurusi, posjetio osnovnu školu Katehetskih sestara sv. Ane (St. Anne's Catechetical sisters) koju pohađa oko 500 učenika, te srednju školu braće montfortanaca gdje se školuje oko 700 učenika. Tokom boravka u Tanzaniji, domaćini su prema visokom crkvenom poglavaru - gostu iz Crne Gore, iskazali veliko poštovanje i dobrodošlicu, a Janjiću je pružen uvid i u tradicionalnu lokalnu kulturu i način života žitelja te siromašne istočnoafričke države.
Prilikom povratka u Crnu Goru biskup Janjić se kratko zadržao i u župi Dakawa, na kojoj djeluju hrvatski misionari don Nikola Sarić i don Dražen Klapež.
Siniša Luković