POMORSKI MUZEJ CRNE GORE KOTOR IZLOŽBOM I NAGRADAMA PROSLAVIO JUBILEJ

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 18. rujna 2012. - 10:29
Autor: 

Povodom proslave 60. obljetnice rada Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor u palači „Grgurina" sinoć je otvorena izložba „Zavjetni darovi Kotorske biskupije: nakit i medalje XVI-XX st." Izožbu je otvorio Branislav Mićunović ministar kulture u Vladi Crne Gore.
Ovom izložbom po prvi puta javnosti u Crnoj Gori prikazani su izuzetno vrijedni zavjetni darovi Kotorske biskupije, nakiti i medalje koje je biskupija dobila u priodu od XVI-XX stoljeća. Izložen je samo dio fundusa zavjetnih darova biskupije, nakit od zlata i dragog kamenja, oko 140 predmeta a najvredniji je medaljon iz XVI stoljeća.

Pojedini exponati po prvi puta su izloženi. Izložba će biti otvorena do 24.rujna.
Izložbom Zavjetnih darova Kotorske biskupije Crna Gora se predstavila prije dvije godine u Veneciji u prestižnom prostoru čuvene Nacionalne knjižnice Marciana, koja je izazvala veliku pažnju italijanske kulurne javnosti.
Na početku svečanosti u crkvi Svetog Duha brojne zvanice i goste pozdravila je direktorica muzeja mr. Mileva Pejaković Vujošević koja je predstavila muzej kroz vrijeme, od nastanka do današnjih dana.
Nagradu „Merito Navali" koju dodjeljuje Pomorski muzej Crne Gore Kotor sinoć je dodjeljena Generalnom vikaru Kotorske biskupije don Antonu Belanu. Nagradu koja je ustanovljena 2004. godine i dodjeljuje se pojedincima koji su dali veliki doprinos uspješnom radu i afirmiranju muzeja uručila je direktorica mr. Mileva Pejaković Vujošević koja je tom prilikom kazala da je don Antona Belana za nagradu preporučio dugi niz godina strpljivog, smirenog i odmjerenog duhovnog propovijedanja u koje je ugrađivao i povjesnu komponentu.
„Brinuo se za ogromno kulturno blago u posjedu katedrale i Kotorske biskupije, koje on najbolje danas poznaje. Prvi je bogatu sakralnu riznicu Biskupije predstavio u prostoru Muzeja u više navrata, počevši izložbom 1998. godine"- kazala je Vujošević, ističući da je muzejska zbirka u katedrali Svetog Tripuna značajna kulturna ponuda ne samo Kotora već i države Crne Gore. Ona je ukazala na značajan doprinos don Belana na izdavanju turističkog vodiča katedrale i njene riznice, zatim na dvije velike izložbe kojom se Crna Gora predstavila u Zagrebu i Veneciji, angažovanje poznatog stručnjaka Piera Pazzia da bi se proučili nepoznati zavjetni fundusi Kotorske biskupije.
Nagradu su do sada dobili mr Jovan Martinović, dr Miloš Milošević, Antun Tomić, , kapetan Milan Sbutega i inžinjer Petar Palavršić.
Nagrada „Merito Navali" nosi naziv po svilenoj, počasnoj zastavi, koju je kapetan Ivo Visin sa Prčanja dobio od cara Franja Josifa 1860.godine po povratku kada je oplovio svijet jedrenjakom Splendido od 1852. - 1859. godine. Zastava se danas čuva u Biskupskom ordinarijatu u Kotoru.
Plakete za izuzetan doprinos radu i afirmaciji Pomorskog muzeja Crne Gore dobili su ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar, ministar kulture Branislav Mićunović, gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, veleposlanik Crne Gore pri Svetoj Stolici Antun Sbutega, prof. dr Gracijela Čulić, direktorica Muzičke škole Marina Dulović i kolekcionar starina iz Dobrote Zoran Radimir.
Podjeljena su i priznanja suradnju razvoj i afirmaciju Pomorskog muzeja a među dobitnicima je i Radio Dux.
Pomorski muzej Crne Gore Kotor je nastao je iz zbirke bratovštine Bokeljske mornarice davne 1880. godine a od 1952. godine svoja vrata je otvorio za turiste i posjetioce u palači "Grgurina" koja je pripadala plemićkoj obitelji Grgurina (Gregorina) koja se krajem XVII stoljeća doselila u Kotor iz Kopra u Istri, te dala zančajne ličnosti Gradu, među kojima se ističe Marko Antonije Grgurina koji je tastamentom iz 1813. godine palaču ostavio gradskoj općini Kotor.
U muzičkom dijelu programa proslave 60.godišnjice rada Pomorskog muzeja Crne Gore učestvovala je klapa „Bokeljski mornari" i učenici ŠOSMO „Vida Matijan" iz Kotora.
Više pogledajte u našoj fotogaleriji.
Audio: Don Anton Belan -dobitnik nagrade Meritimo Navali

Audio: Ministar kulture Branislav Mićunović

Audio: Direktorica mr. Mileva Pejaković Vujošević