SV. JERONIM: "OPROSTI MI BOŽE, JER SAM DALMATINAC"

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 01. listopada 2012. - 9:33
Autor: 

Jučer je svečano proslavljen blagdan sv. Jeronima. Najsvečanije je bilo u Herceg Novom, gdje je u istoimenoj crkvi služena sv. Misa, koju je predvodio don Siniša Jozić, uz koncelebraciju sedam svećenika. Prije Euharistijskog slavlja, na trgu ispred crkve, Bokeljska mornarica je otplesala kolo.
Don Siniša je u propovjedi iznio zanimljive detalje iz životopisa sv. Jeronima, podsjetio je na njegov kapitalni prevod Svetog pisma na latinski jezik, u puku poznat kao Vulgate, a u propodvjedi je rekao: "Kršćanin postaje zreo samo po vjernosti i druženju s Biblijom. Drugujem li i ja s Pismom? Čitam li ga? Pronalazim li u Svetom pismu riješenja za svoje probleme? Sv. Jeronime, veliki borče, pomogni nam da pobjedimo zlo i Kristu se potpuno predamo".

Na koncu sv. Mise, župnik Herceg Novog, don Benjamin Petrović zahvalio se Bogu, don Siniši i ostaloj subraću svećenicima, kao i vjernom puku, koji su sudjelovali u proslavi patrona župe. Nakon toga, crkvom se zaorio svečani "Te Deum", što je tradicija još od 30. rujna 1687. godine, kada je Grad oslobođen od Turaka i kada je prvi "Te Deum" predvodio nadbiskup barski, Andrija Zmajević.
U hercegnovskoj župnoj crkvi čuvaju se moći sv. Jeronima, koji su vjernici ljubili, po završetku sv. Euharistijskog slavlja.
Crkva sv. Jeronima je zbog klizišta morala biti srušena 1857., a potom je napravljena nova, na sadašnjem mjestu. Od stare crkve ostao je čitav samo zvonik. Konačno, sadašnji izgleda crkva dobija nakon velikog potresa u travnju 1979.
Sv. Jeronim rođen je 340. godine u Stridonu, u Dalmaciji. Bio je dijete imućnih roditelja, koji ga šalju u Rim na školovanju. Bio je nagle naravi, živio je raskalašenim životom. U dvadeset i šestoj godini se obratio i počeo borbu protiv strasti. Često je u svojim molitvama je govorio: "Oprosti mi Bože, jer sam Dalmatinac".
Sv. Jeronim je zaređen za svećenika, potom ga papa Damaz poziva za tajnika i povjerava mu prijevod Svetog pisma s grčkog na latinski jezik, po čemu je Sv. Jeronim postao čuven.
Kako je bilo jučer u Herceg Novom, na proslavi patrona župe, pogledajte na našim fotografijama.