ZAVRŠENA RADIONICA O GRADNJI SUHOZIDA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 01. listopada 2012. - 13:24
Autor: 

Nevladina organizacija "Expeditio" iz Kotora, u saradnji sa udrugom "Drgagodid" iz Hrvatske, organizovala je u nedjelju, 30. rujna 2012. godine radionicu i prezentaciju o tehnici gradnje suhozida. Radionica je održana u maslinjaku u selu Tići na poluostrvu Luštica, a vodili su je predstavnici organizacije "Dragodid" iz Hrvatske, Filip Bubalo i Grga Frankeš.
Nakon nakon radionice održana je i prezentacija za javnost o tehnici gradnje suhozida i o aktivnostima organizacije Dragodid. Prezentacija je održana u Galeriji solidarnosti, (Trg od brašna - pored palate Pima), u Starom gradu Kotoru.

Projekt Dragodid je inicijativa fokusirana na proučavanje i primjenu tehnika, materijala i struktura narodnog i tradicijskog graditeljstva na kršu. Ishodište projekta je selo Dragodid na otoku Visu, a glavne aktivnosti su organiziranje suhozidnih graditeljskih radionica i popularizacija suhozidne tehnike gradnje. Dragodid je 2011. godine dobio nagradu Europa Nostra za kulturnu baštinu u kategoriji Edukacija, obuka i podizanje nivoa svijesti. Dodatne informacija o aktivnostima organizacije Dragodid mogu se naći na portalu www.dragodid.org.
Ova aktivnost realizirna je u okviru dva projekta koje Expeditio realizira: CSEinHeritage - Uključivanje civilnog društva u očuvanje graditeljskog nasljeđa na području Zapadnog Balkana koji se implementira u okviru IPA programa Evropske komisije - Podrška partnerskim aktivnostima između organizacija na polju kulture i Valorizacija ruralnog nasljeđa u Crnoj Gori koji je podržan od strane Hedaley Trust fondacije.
Zahvaljujemo se na gostoprimstvu stanovnicima sela Tići, i posebno domaćinima porodici Moric |www.ticci.info| kao i JU "Muzeji" Kotor za ustupanje prostora u Galeriji Solidarnosti za održavanje prezentacije- ističe se u saopštenju NVO "Expeditio"
/Expeditio/