DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 08. listopada 2012. - 12:54
Autor: 

U prigodi 8. listopada, Dana neovisnosti Republike Hrvatske, na zagrebačkom groblju Mirogoju položeni su zajednički vijenci predsjednika Republike, obnašatelja dužnosti predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade.
Obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te izaslanici predsjednika Republike i Vlade - savjetnik Predsjednika za unutarnju politiku Siniša Tatalović i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović - vijence su položili i zapalili svijeće kod Spomen obilježja-Zida boli, kod Grobnice narodnih heroja, na grob Ivice Račana predsjednika Vlade RH od 2000. do 2003., kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grob prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Vijenac je položen i zapaljena svijeća i kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.
Polaganju vijenaca nazočila su i izaslanstva Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije RH, braniteljskih udruga i izaslanstvo Grada Zagreba.
"Građani Hrvatske i hrvatski narod 8. listopada, kao povijesni dan, obilježava na svečan način s razlogom. Moramo se prisjetiti kako je to bilo 1991. godine, pod kojim okolnostima i međunarodnim i domaćim, pod agresorskom vatrom, objedinjeni smo uspjeli obraniti slobodu, postići neovisnost, uz ogromne žrtve i to je datum, to su okolnosti, to su događaji koje sigurno nećemo zaboraviti nikada. Ovom prilikom svim braniteljima Domovinskog rata, svim stradalnicima Domovinskog rata i svim građanima Republike Hrvatske - čestitam 8. listopada, Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Želim da ga provedu u miru, u krugu obitelji i da opet u zajedništvu pobijedimo i ekonomske teškoće u kojima se zemlja nalazi", poručio je obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u izjavi novinarima nakon što je položio vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
U prigodi 8. listopada, Dana neovisnosti Republike Hrvatske, vijence je na Oltaru domovine na Medvedgradu, te kod Spomen obilježja - Zida boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Mirogoju položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).
"Današnji dan se okupljamo ovdje da bi se prisjetili i našeg pokojnog predsjednika i svih onih koji su dali svoje živote za neovisnu i slobodnu Republike Hrvatsku", istaknuo je potpredsjednik HDZ-a Dražen Bošnjaković u izjavi novinarima nakon što je položio vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana.