ZAVJETI IZ BOKE U SEVILLI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 10. listopada 2012. - 10:03
Autor: 

Izlozba "Blago Crne Gore - Zavjeti iz Gospe od Škrpjela i Boke" biće otvorena sutra - 11. listopada u 11 sati u Kraljevskom dvorcu „Real Alcazar" u Sevilli.
Posjetioci će moći vidjeti 901 zavjetnu pločicu (Ex Voto) iz epohe baroka koje se čuvaju u crkvama na otoku Gospe od Škrpjela i Rodjenja Bogorodice na Prčanju. Radi se o dijelu najveće takve zbirke na svijetu koja se nalazi u crkvama Biskupije Kotor.
Autor izlozbe je Piero Pazzi koji je ujedno i autor kataloga na španjolskom jeziku za koji je veleposlanik CG pri Svetoj Stolici Antun Sbutega napisao tekst o povjesti Crne Gore, njenim vezama sa Španijom, o Kotoru i njegovoj biskupiji.

Potrebnu dokumentaciju za izložbu u Sevilli, a koja se odnosi na izošenje eksponata iz države pripremio je i obradio stručni tim Pomorskog muzeja Kotor.
Izložbu je organiziralo u okviru svog kulturnog programa Veleposlanstvo Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteskom Malteskom Redu, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Biskupije Kotor, Općine Kotor, Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor i Turisticke organizacije Kotora. Ovo je prva značajnija kulturna manifestacija koju Crna Gora organizira u Španiji, koja će ujedno poslužiti za promociju crnogorske povjesti i kulture, ali i njene turisticke ponude.
Svečanom otvaranju će pored veleposlanika i autora izlozbe, prisustvovati Biskup Kotora, direktor Pomorskog muzeja, predstavnici Turisticke organizacije Kotora kao i direktor Kraljevskog dvorca u Sevilli, te predstavnici politickog, vjerskog i kulturnog zivota Seville i Andaluzije.
Izložba će biti otvorena do 10. prosinca.