Gornji Stoliv

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 21. listopada 2012. - 10:35

Kroz Boku naziv je nove rubrike na našem portalu. Za sve ljubitelje i zaljubljenike u Boku, da bi je bolje upoznali i spoznali pripremili smo serijal priča i fotografija iz Boke. Donosimo Vam priče o mjestima, krajoliku, običajima, obali, ljudima, arhitekturi predlažemo što posjetiti i još mnogo toga... Rubriku Kroz Boku ažurirati ćemo petnaestodnevno kroz priče i fotogaleriju.
Za početak odabrali smo Gornji Stoliv.

Gornji Stoliv se nalazi na poluostrvu koje čini planina Vrmac na nadmorskoj visini od 240 m. Staro naselje nastalo u XIV stoljeću, kao naselje Kotorskog distrikta spominje se još 1326. god (Vinea de Stolivo), a u Beču je verifikovan kao zasebna opština 1767. god i zaveden u arhivske knjige.
U vrijeme kad je Venecija vladala Bokom selo je brojalo oko 1200 stanovnika, imalo je četiri prodavnice, dva mlina za ulje i četiri pekare za kruh. Svojevremeno svaki momak, da bi stekao pravo da se oženi, morao je da zasadi stotinu maslina. Ako za to nije imao dovoljno svoje zemlje, bio je dužan da iskrči potrebnu površinu u gustim kestenovim šumama.
Crkva Sv. Ilije dominira naseljem i nije poznato kada je sagrađena ali je, prema natpisu nad ulazom proširena 1556. godine, dok je zvonik podignut 1833. godine. Posebnu vrijednost predstavljaju tri oltarske slike Josipa Tominca.
U zvoniku je dugo radio stari satni mehanizam star preko 100 godina i sve do prije par godina on je svakodnevno ručno navijan od strane jednog mještanina ali je nedavno sklonjen i na njegovo mjesto postavljen elektronski satni mehanizam.
Uz veliku crkvu postoji i manja Crkva Sv. Ane za koju se predpostavlja da je nastala između XII-XIII stoljeća. Crkva zbog svoje starine predstavlja značajan spomenik kulture u lokalnim okvirima, koji prati život naselja kroz više stoljeća.
Stoliv je karakterističan i po jednoj veoma lijepoj kestenovoj šumi gdje drveće još uvjek umire prirodnom smrću te lako možete primjetiti stara debla kestena kako leže i trunu a ispod njih se stvara veoma kvalitetna zemlja koja je opet pogodna za cvjet kamelije po čemu je između ostalog poznat i Donji Soliv.
Iz Gornjeg Stoliva pruža se jedinstven pogled na Perast, i otoke. Uživajte putujuću kroz našu fotogaleriju.