Miro Marušić

Srijeda, 16. srpnja 2014.

More, kamen i riva je nešto što je zajedničko za brojna autentična mala mjesta naše Boke. Riva je oduvijek bila mjesto okupljanja, mjesto gdje se odvijao život, pristajali brodovi, ribari, kupalo, šetalo, ćakulalo, feštovalo, na rivi su se susretali pogledi, dešavale nove ljubavi, prvi poljupci...

Gost na valovima Radio Dux-a bio je novoizabrani predsjednik Općine Tivat, Ivan Novosel, koji je govorio o završetku šetališta Pina, investiciji u Mrčevom polju, problemima Krašića, Ostrvu Cvijeća... 

Radio Dux: Vaš mandat će trajati jednu godinu i deset mjeseci, ni malo - ni mnogo. Što namjeravate uraditi u tom vremenskom periodu?

Srijeda, 04. lipnja 2014.

Stara izreka je da jedna fotografija govori više od tisuću riječi, a tek „Album von Dalmatien" (Album o Dalmaciji) je pravo bogatstvo riječi pretočenih svjetlošću u vizualni identitet i dokument jednog vremena, prostora, krajolika, povijesti...

Donosimo razgovor sa kapetanom Rajkom Čavorom, koji je jučer pilotirao brodom „Regal princess" na svom prvom putovanju, najvećim brodom koji je ikada uplovio u Boku, dugačkim 330 metara, visok je 66 metara, ima ukupno 19 katova,17 paluba... Može da primi 3600 putnika o kojima brine 1400 članova posade.

Brod „Regal princess" bit će zapisan u povijesti američke kompanije "Princess Cruises" da je za prvu luku svog prvog putovanja odabrao Boku kotorsku, odnosno Kotor, stigao je iz Trsta.

Petak, 16. svibnja 2014.

„Prošlo je 360 godina od tog velikog događaja, najvećeg događaja u povijesti Perasta. Danas smo svečano proslavili Dan zahvalnosti pobjede nad tada neprijateljem, nadmoćnom turskom vojskom. Čestitam Peraštanima, Bokeljima, i svima vama današnji veliki dan. Neka nas zagovor Gospe od Škrpjela prati, čuva i vodi u svim potrebama našeg života", kazao je na kraju euharistijskog slavlja u crkvi svetog Nikole peraški župnik don Srećko Majić.

Foto: Zvonko Perušina

Na otoku Svetog Nikole, kojeg Budvani zovu Školj danas je održana sv. Misa u čast svecu Nikoli biskupu, jednom od najomiljenijih kršćanskih svetaca zaštinika pomoraca, putnika, trgovaca, zatvorenika, djece, žena, djevojaka... Budući da je svetkovina Svetog Nikole biskupa 6. prosinca, kada vrijeme nije prikladno za putovanje barkom na Školj, uvriježila se proslava na otoku prve subote nakon 9. svibnja, kada se slavi blagdan prijenosa moći Svetog Nikole iz Mire u Liciji (današnja Turska) u Bari u Italiji 1087. godine.

Petak, 25. travnja 2014.

Stari običaj Peraštana je Mađ koji se slavi rano ujutro svakog 1. svibnja. Mještani kite stablo mladog brijesta kao znak veselja radi početka najlijepšeg proljetnog mjeseca, a znači i nadu u bolje sutra. Običaj je da posljednji mladoženja bere stablo brijesta i postavi ga na centralni peraški trg ispred crkve Svetog Nikole. Stablo mještani  okite flašicama mlijeka, vina, suvim kolačima i raznobojnim trakicama. Običaj je da stablo uz zvuke tamburica podize posljednji oženjen u mjestu.

Ponedjeljak, 07. travnja 2014.

Poštovani čitatelji, pred Vama je novi izgled portala radiodux.me. Nakon više mjeseci upornog rada, razmjena ideja, rasprava, tehničkih rješenja, argumenata za i protiv,  dobili smo novi portal koji je rezultat Vaših potreba i zahtjeva.

Vođeni prije svega multimedijalnošću kao nužnom komponentom današnjeg medijskog prostora, odlučili smo se za varijantu stvaranja posebnog doživljaja ponuđenih dnevnih događaja, emisija, šetnje kroz prošlost i sadašnjost, bez pretenzija da postanemo tabloidni.

Ponedjeljak, 24. ožujka 2014.
Utorak, 11. veljače 2014.

Početak 1918., Boka kotorska se nalazi u austrijskom dijelu Austro-Ugarske. Bila je izuzetno važna pomorska baza zbog svog strateškog položaja i utočišta kojeg je pružala austro- ugarskim brodovima.
Pobuna mornara počela je 1. veljače 1918. god., točno u podne, na brodovima „Sankt Georg" i „Gea", kada je oko 6000 mornara austrougarske ratne flote pobunom preuzelo zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zaljevu Boke kotorske, upravo ispred Đenovića, gdje je bio stacioniran najveći broj brodova. Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata, koji su vodile Njemačka i Austro-Ugarska protiv Slavena, buneći se protiv uvjeta života na ratnim brodovima, ohrabreni velikom Oktobarskom revolucijom.

Stranice

Subscribe to RSS - Miro Marušić