"Namaste" - Pozdravljam boga u tebi

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 24. ožujka 2014. - 12:31

Tu siječanjsku, bokeljsku kišovitu noć, pastelnim koloritima obojile su fotografije planinara Antonia Škanate i Ivana Perčina, koje su nastale tijekom međunarodne planinarske ekspedicije sa Himalaja i uspona na Islanad Peak (6189 mnv), u travnju i svibnju prošle godine.
Naši planinari su odlučili pokazati fotografije kao dokument jedne fascinantne priče, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Galeriji ljetnikovca „Buća – Luković" u Tivtu bila je pretijesna da primi sve zvanice i znatiželjnike da prisustvuju otvaranju izložbe „Sa potkrovlja – Himalaja".

Izložene fotografije dočarale su bogatsvo različitosti ljudi i običaja, krajolika, kultura, načina življenja, detalja koji život znače, jedne nama daleke destinacije Himalaja i drevne kulture Nepala, Katmandua...
Kada su se vratili sa Himalaja, članove kotorskog Planinarskog kluba „Pestingrad", Škanatu i Perčina ugostio sam na valovima Radio Dux-a. Tada su citirali poznatog slovenačkog planinara Nejca Zaplotnika, koji je iz istočnjačke filozofije izvukao zaključak o expedicionizmu o kojem kaže „onaj koji ispred sebe ima samo cilj, kada ga dostigne ostat će prazan, a onaj ko u sebi ima cijeli put, imat će vječito cilj u sebi." – i upravo ovom izložbom su nam pokazali put kojim su išli do cilja.
„Naše fotografije su pokušaj da vam pokažemo, kako smo doživjeli te visine, ljude impozantne Himalaje. Danas, kada gledam ove fotografije, ja sam više uzbuđen nego kada sam bio tamo, jer se tako živo sjećam svega. Uživajte u pogledu na potkrovlje svijeta"- kazao je Ivan Perčin.
Tradicionalnim nepalskim pozdravom „namaste" (pozdravljam Boga u tebi), Antonio Škanata je pozdravio brojne posjetitelje, koji su došli da vide neobičnu izložbu.
„Himalaji su dvadest dana bili naš dom. Počastvovani smo time što smo bili dio jedne velike priče, time što smo bili u najvećem gorju svijeta i hodali najvećim stazama u alpinističkom sportu. Ova naša izložba, nastala je kao izraz težnje da se događaji s ekspedicije prezentuju našim sugrađanima.
Fotografije imaju za cilj da prikažu tu veličanstvenu i jedinstvenu ljepotu Himalaja, dinamiku i akciju tokom ekspedicije, ali i ljude i motive Nepala i Katmandua" – kazao je Antonio Škanata.
Izložbu je otvorio prof. Neven Staničić ispred organizatora, Centra za Kulturu Tivat, koji je kazao kako više nije problem napraviti fotografiju, već je bitno opravdati činjenicu da fotografija govori više od tisuću riječi, odnosno kadriranjem ukazati na ono što treba vidjeti, što su Perčin i Škanata uspješno uradili.
Antonio Škanata i Ivo Perčin, članovi Planinarskog kluba „Pestingrad", proglašeni su za najbolje sportiste Kotora u 2013. godini.
Izložba je izazvala veliku pažnju brojnih posjetitelja i narednih dana.
U glavi sam slagao sličice, pravio mozaik tih fotografija, koje su tako moćne, da sam osjetio svu tu draž koja te tjera dalje, vuče prema visinama i novim osvajanjima, nekom novom cilju, kada mi je zazvonio mobitel na čijem displeju je pisalo -Antonio Škanata.
„Miro da te obavijestim mi idemo, krećemo s ekspedicijom 28.siječnja za Južnu Ameriku. Cilj nam je uspon na Aconcagu /6962mnv/ , ujedno i najviši vrh čitave južne hemisfere. Expedicija će trajati dvadeset jedan dan."
Iznenađen, samo sam uspio kazati „Vi pišete neizbrisive stranice novije sportske povijesti ovih prostora, i pokazujete da nismo samo dobri plivači, vaterpolisti...
Sretno!
Kada ovaj broj bude u vašim rukama, poštovani čitatelji elektronski mediji će vjerojatno već izvjestiti o novim uspjesima Antonia Škanate i Ivana Perčina, za povijest...
Miro Marušić