POTKROVLJE HIMALAJA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 22. siječnja 2014. - 10:47
Autor: 

„Sa potkrovlja – Himalaja"- naziv je izložbe fotografija autora Ivana Perčina i Antonija Škanate, planinara kotorskog Pestingrada, koja je sinoć otvorena u prepunoj galeriji ljetnikovca „Buća – Luković" u Tivtu.
Izložene fotografije nastale su tijekom međunarodne planinarske ekspedicije s Himalaja i uspona na Islanad Peak (6189 mnv), u travnja i svibnju prošle godine.
„Naše fotografije su pokušaj da vam pokažemo, kako smo doživjeli te visine, ljude impozantne Himalaje. Danas kada gledam ove fotografije, ja sam više uzbuđen nego kada sam bio tamo jer se sjećam svega toga. Uživajte u pogledu na potkrovlje svijeta"- kazao je Ivan Perčin.

Tradicionalnim nepalskim pozdravom „namaste" (pozdravljam Boga u tebi), Antonio Škanata je pozdravio brojne posjetitelje, koji su došli da vide neobičnu izložbu.
„Himalaji su dvadest dana bili naš dom. Počastvovani smo time što smo bili dio jedne velike priče, time što smo bili u najvećem gorju svijeta i hodali najvećim stazama u alpinističkom sportu. Ova naša izložba, nastala je kao izraz težnje da se događaji s ekspedicije prezentuju našim sugrađanima. Fotografije imaju za cilj da prikažu tu veličanstvenu i jedinstvenu ljepotu Himalaja, dinamiku i akciju tokom ekspedicije, ali i motive Nepala i Katmandua – kazao je Antonio Škanata.
Izložbu je otvorio prof. Neven Staničić ispred Centra za Kulturu Tivat, koji je kazao kako više nije problem napraviti fotografiju, već je bitno opravdati činjenicu da fotografija govori više od tisuću riječi, odnosno kadriranjem ukazati na ono što treba vidjeti, što su Perčin i Škanata uspješno uradili.
Antonio Škanata i Ivo Perčin, članovi Planinarskog kluba Pestingrad, proglašeni su za najbolje sportiste Kotora u 2013. godini.