SA POTKROVLJA HIMALAJA

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 19. siječnja 2014. - 11:12
Autor: 

Sa potkrovlja - Himalaji, ekspedicija Island Peak 2013., naziv je izložbe fotografija, autora i sudionika ekspedicije Ivana Perčina i Antonija Škanate iz Tivta. Izložba će biti otvorena 21.siječnja u 19,30 sati u galeriji ljetnikovca Buća - Luković.
Na izložbi će biti prikazane fotografije s međunarodne ekspedicije (travanj - svibanj 2013.) i usponu na Islanad Peak (6189 mnv), jedan od vrhova Himalaja.
Organizator izložbe je Centar za kulturu Tivat.

Antonio Škanata:
Ima jedna zanimljiva anegdota uoči smog polaska ka osvajanju vrha jedan od mlađih članova expedicije je kazao „vrijeme je da dočekamo i taj završni uspon na Island Pik da se gore popnemo živi i zdravi i da se vratimo nazad živi i zdravi, da se na kraju kući vratimo iste pameti". Jedan od najstarijih članova expedicije iskusni planinar mu je odgovorio „vjerovatno će to sve tako biti dobro, popeti se živi i zdravi, spustiti se u bazni kamp ali sigurno nećeš poći kući iste pameti, poći ćeš sasvim drugačiji a da toga nećeš biti ni svjestan".
Uprvo je to moć expedicionizma da na taj način djeluje na ljude.

Antonio Škanata i Ivo Perčin, članovi Planinarskog kluba "Pestingrad", proglašeni su za najbolje sportiste Kotora u 2013. godini.
"Svitanje i uspon prema jednom od vrhova Himalaja poseban je i neopisivi doživljaj. Kada je već uveliko svanulo, bili smo na početku snijega i leda prema vrhu. Gazili smo vječiti led, sam vođa ekspedicije i šerpasi su upozoravali da su uvjeti potpuno drugačiji u odnosu na prošlu godinu, da je jako opasno. Otvorilo se neočekivano puno ledničkih pukotina uslijed klimatskih promjena, otopljenja. Penjete se preko pukotina, preskačete ih, mogu biti jako opasne jer u svakom trenutku se mogu odlomiti i krenuti nizbrdo.
Prošli smo jedan dobar dio preko lednika, kako bi došli do ledničke doline što je neposredno ispod samog vrha Island Pik nagiba oko 60 stupnjeva. Mi smo praktično imali mnogo teži uspon nego što je uobičajeno, bili smo na kraju sušnog perioda. Snijega praktično nije ni bilo osim leda, ledenog slapa, miksa sa kamenjem, gdje se sve odronjava, takve uvjete nije očekivao ni naš vođa ekspedicije.

Ivan Perčin:
Dok smo se vozili prema Radio Dux-u na ovaj razgovor Toni me pitao gdje si ? Jesi se vratio kući ? Ne još uvjek sam na Himalajama. U kampu sam C2 trebat će mi još dugo vremena da se vratim, ustvari sam fasciniran. Onaj ko dozvoli da Himalaji jednom uđu u njega stalno će razmišljati kako da se tamo vrati a onaj ko ih doživi na pravi način, vjerovatno se nikada i neće spustiti sa njih.

Uslijedio je završni uspon. Na samom vrhu, koji je nekoliko kvadratnih metara, zadržali smo se veoma kratko, ubrzo je uslijedilo veliko nevrijeme, oluja sniježna. Vrijeme se na Himalajima mijenja bukvalno svakog minuta nevjerojatnom brzinom.
Naš odlazak iz baznog kampa, osvajanje vrha Island Pika i povratak u bazni kamp, trajao je oko petnaest sati što iziskuje cijelovitog čovjeka spremnog fizički i psihički - kazali su Perčin i Škanata gotujući na valovima Radio Dux-a.