Kapetan Čavor: Bila je to velika čast za mene, Boku i Kotor!

Time to read
3 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 19. svibnja 2014. - 11:25

Donosimo razgovor sa kapetanom Rajkom Čavorom, koji je jučer pilotirao brodom „Regal princess" na svom prvom putovanju, najvećim brodom koji je ikada uplovio u Boku, dugačkim 330 metara, visok je 66 metara, ima ukupno 19 katova,17 paluba... Može da primi 3600 putnika o kojima brine 1400 članova posade.

Brod „Regal princess" bit će zapisan u povijesti američke kompanije "Princess Cruises" da je za prvu luku svog prvog putovanja odabrao Boku kotorsku, odnosno Kotor, stigao je iz Trsta.

Stari običaj je da mali brodovi, jedrilice, barke dočekaju brod na prvo putovanje, ali to je izostalo...

Radio Dux: Jučer ste pilotirali najvećim brodom koji je ikada uplovio u Boku kotorsku. Kakav je vaš osobni doživljaj dan nakon ?

Rajko Čavor: Polako sređujem sve te presije, bila je velika je čast doći na prvo putovanje, doslovce, prvo putovanje broda, prva Luka Kotor, kao što ste rekli- najvećeg, od skoro 143 hiljade tona, 19 spratova, 330 metara, 38 metara širine preko vodene linije, a 44 je na krilima mosta i gore ima jedan poseban dio za razgledanje van oplate broda.

Radio Dux: Kako je bilo upravljati njime?

Rajko Čavor: Nije bio problem upravljati njime, ali okretaj motora i propelera je prema sredini broda, što otežava samu manovru broda. Recimo, klasični brod koji ima vanjski okretaj propelera, kormilo dosta lakše i ljepše sluša. Jedino mu je to, na neki način, mana, ali u isto vrijeme i nije mana, jer se u tom slučaju dobija na potrošnji goriva. To je i razlog zašto je tako napravljen.

Radio Dux: Odmah ste ga pod Kotorom okrenuli, da u večernjim satima možete lako isploviti?

Rajko Čavor: Jeste. Okrenuli smo ga ispod Kotora, jer smo morali prepustiti sidrište Splendor of the Sea- u, tako da smo maksimalno iskoristili vrijeme, pa su i članovi posade i gosti mogli vidjeti Kotor. Kad se dođe na sidrište broj 2, to je 1,8 milja smo daleko od Kotora, a Kotor možete doživjeti samo ako ste mu što bliže, zato sam i odlučio sa kapetanom da stanemo ispred samoga Kotora. Možete zamisliti kakav je pogled prema Kotoru s 19 spratova visine. Poslije smo ga morali vratiti.

Radio Dux: Što kažu kapetan i posada?

Rajko Čavor: Oduševljeni su! Kapetan broda je Englez, prvi put je bio ovdje, i kaže da je ovo nešto božanstveno.

Radio Dux: Vi ste u jutarnjim satima, na ulaz u Boku došli pilotinom i pruzeli brod?

Rajko Čavor: Obično se ukrcam između Prevlake i Rosa, i od tog mjesta počnem davati komandu. U povratku je isto, od samoga sidrišta, poslije toga ja preuzimam komandu i izvedem brod do pilotske stanice.

Radio Dux: Kako komentirate činjenicu da je jučer, zbog tri kruzera koji su došli u Boku, otkazana tradicionalna regata u Tivtu?

Rajko Čavor: S jedne strane, meni je žao da je otkazana, a s druge strane osjećam neku bojazan i strah da u Verigama neko ne zaustavi brod. Mogli su se uskladiti termini, naći neko vrijeme kad bi bilo sigurno i za regatu i za brod. Prije dvije godine je bila regata, i ja sam prolazio "Vodenom kočijom", i nije bio nimalo lijep osjećaj kad su se jedrilice 20,30 metara približile brodu.

Radio Dux: Kakva je praksa u svijetu inače?

Rajko Čavor: Nažalost, jučer je barem 50 brodova i jedrilica trebalo ispratiti ovaj brod, jer na prvo putovanje kad brodovi dolaze, to je cijeli jedan doživljaj i ne mogu razumijeti da nije napravljeno po tradiciji, na primjer da remorkeri s vodenim topovima idu ispod broda, male barke ga prate... Nažalost, ovoga puta se nije to organiziralo. "Orkestra" kad je dolazila prvi put, prije pet godina, ja sam sa direktorom Luke organizovao doček, i tada je "Orada" išla ispred nas i slično. Ne znam zašto se to nije organizovalo i ove godine, ali mislim da ćemo sljedeći put to morati malo bolje organizovati.

Pozivam sve Tivćane da se ubuduće konsultuju sa mnom, jer mi je žao što je regata otkazana i mislim da smo mogli napraviti i jedno i drugo. Time bi sigurno uljepšali sami dolazak i odlazak broda na njegovom prvom putovanju.

Radio Dux: Za kraj ovog razgovora, prisjećam se da ste prije par godina ispričali jedan interesantan doživljaj. Tada ste jedan veliki kruzer vodili kroz Boku, u ranim jutarnjim satima, a ispred vaš, kroz Verige, bio je jedan kajakaš, koji je lagano veslao svoj kajak.

Rajko Čavor: Jeste, to su neke stvari koje se dešvaju. Juče je, takođe, bilo nekih par baraka i kajakaša i moralo se trubiti. Moramo voditi računa, plovni put mora biti čist, jer kapetan na kraju piše raport. Jednom se desilo da se pokvario motor nabarci ispred ispred Perasta, tačno na skretanje. Ja sam vidio da nešto nije u redu, jednostavno sam vidio da podižu poklopac i gledaju motor, nisu dali nikakav signal, i zato kažem da plovni put mora biti bezbjedan.

Radio Dux: Kada "Regal Princess" dolazi ponovo u Boku?

Rajko Čavor: Četvrtoga juna dolazi ponovo.

Razgovor možete poslušati u emisiji "Bokobran" koja je na programu u petak 23.svibnja u 13 sati repriza u 18,30.