KRUZERIMA ZABRANJENO OKO GOSPE OD ŠKRPJELA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 13. lipnja 2012. - 9:57
Autor: 

Lučka kapetanija Kotor proslijedila je ovih dana svim pomorskim agencijama koje u Boku Kotorsku dovode velike putničke brodove na krstarenjima Mediteranom, kao i svim pilotima koji ih pilotiraju, upozorenje da im se zabranjuje preduzimanje do sada uobičajenog manevra – pravljenje kruga oko ostrva Gospa od Škrpjela i prolazak izmedju tog ostrva i grada Perasta pri čemu brod sirenom pozravlja crkvu na Gospi od Škrpjela a ova mu odgovara zvonjavom zvona. Ovaj manevar kombinovan sa simbolikom koju za bokeljske pomorce ima svetilište Gospe od Škrpjela, do sada je bio najveća atrakcija tokom dolazaka svih kruzera u Boku. Da je zabrana donešena potvrdio nam je i lučki pilot, kapetan Rajko Čavor koji je kroz zaliv Boke do sada proveo najveće strane kruzere medju kojima i 317 metara dugi Celebrity Solstice sa 122.000 BRT koji je i najveći brod kjoji je do sada uplovio u Boku.

Čavor koji je gost naše emisije o moruI pomorstvu "Neptun" smatra da u manevru kruženja putničkog broda oko ostrva Gospe od Škrpjela nije bilo nikakve opasnosti jer se on obavljao malom brzinom od 4 do 5 čvorova i isključivo u povoljnim meteo-uslovima kako bi se svaki rizik sveo na minimum. On dodaje da je manevar oko Gospe ponekad čak i olakšavao kasnije skretanje broda u tjesnac Verige nego što bi to bio slučaj iz direktne plovidbe iz pravca Stoliva ka ulasku u tjesnac kod rta Gospa od Andjela. Čak su i komandanti većine kruzera koji ljeti uplovljavaju u Boku i sami u medjuvremenu počeli tražiti od pilota da ih pri isplovljavanju iz Kotora, obavezno okrenu oko Gospe od Škrpjela jer je to za njih ali i njihove putnike bio jedinstveni doživljaj kakvog nema nigdje drugo na Mediteranu.
Na sve je tačku medjutim, stavila nedavna odluka Lučke kapetanije Kotor koju Čavor i ostali piloti nerado prihvataju i poštuju. Oni ipak upozoravaju nadležne u državi da na našem moru ima mnogo većih problema u odvijanju saobraćaja počev od neucrtanih plovnih puteva, preko nepoštovanja ograničenja brzine, do opasne plovidbe jahti, kojima bi se nadležni morali mnogo ranije pozabaviti nego što su kruzerima zabranili plovidbu oko ostrva Gospe od Škrpjela.
S.L.
Audio: Srecko Tripovic - Azalea

Audio: Kapetan Rajko Cavor - novi propis