„MSC DIVINA“ POMJERA GRANICE

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 04. studenog 2012. - 11:28
Autor: 

Super-luksuzni megakruzer „MSC Divina" italijansko-švajcarske korporacije „Mediterann Shipping" uploviće sutra u Boku kotorsku gdje će se u luci Kotor zadržati od 8. do 18. sati.
Dolaskom „MSC Divine" koji je trenutno „zastavni brod" u floti luksuznih putničkih brodova kompanije MSC, pomjeraju se granice kada je u pitanju veličina brodova koji su do sada ulazili u Boku. Šesnaest metara duža, metar šira i za preko 17 tisuća bruto-tona veća od do sada najvećih kruzera koji su dolazili u Boku – brodova klase „Solstice", američkog kompanije „Celebrity Cruises", „MSC Divina" je pravi ploveći orijaš.

Ovaj impozantni mega-kruzer ima 139.072 bruto-tone, dugačak je 333 metra, širok 37,9 metara, a gaz mu iznosi 8,6 metara. Upravo zbog velikog gaza „MSC Divina" se ne može vezati pri operativnoj obali kotorske luke na Luži, pa će brod deset sati provesti na sidrištu pred lukom drevnog grada odakle će na obalu njegove putnike voziti tenderi.
„MSC Divina" ima 18 paluba od čega je 13 dostupno putnicima kojih taj brod može ukrcati maksimalno 4.345. O njima brine čak 1.388 članova posade koji se staraju o bezbjednosti plovidne, ali i besprekornom funkcionisanju tzv. hotelskog odjela broda koga pored stotina putničkih kabina i apartmana, čine i nekoliko restorana, čitav niz barova i kafića, šoping centar, pet bazena, teatar sa 1.600 sjedišta, kazino, spa centar, te pregršt teretana, igraonica i drugih zabavnih sadržaja. Posebnu karakteristiku ovog broda čine stepeništa ukrašena Swarovski kristalima, a na palubi broj 16 je i najlukuzniji od svoih tzv. „Sofija Loren apartman" koji je dizajniran po sugestijama slavne istoimene italijanske glumice – inače kume „MSC Divine" i svih ostalih kruzera iz flote kompanije MSC.
Iako je kao i svi moderni kruzeri, estetski daleko od neprevazidjene ljepote klasičnih starih putničkih brodova, „MSC Divina" je ipak impozantan brod što potvrdjuju i njeni tehnički podaci.
Brod ima dizel-električni pogonski sistem koga čini pet agregata marke „Wartsila" ukupne snage preko 97 hiljada konja. Zanimljivo je da veliki dio te snage ide na potrebe snabdijevanja strujom brojnih sadržaja na „MSC Divini", tako da na dva fiksna propelera promjera 6 metara, dolazi „samo" 59.400 konjskih snaga. Ipak, i to je dovoljno da se orijaški brod morem kreće impozantnom maksimalnom brzinom od skoro 24 čvora, a „MSC Divina" dnevno troši 273,6 tona nafte.
Kao treći od ukupno četiri naručena broda klase „Fantasia" , brod „MSC Divina" u eksploataciju je ušao u maju ove godine i upravo završava svoju prvi ljetnju kruzing sezonu po Mediteranu. Čast da ovaj ogromni brod vrijedan 550 miliona dolara, po prvi put uvede u Boku, imaće najiskusniji pomorski pilot u Crnoj Gori, kapetan duge plovidbe Rajko Čavor iz Tivta.
Siniša Luković