BRAJOVIĆ SVETILIŠTE BOKELJSKIH POMORACA „ČUVA“ OD BRODOVA

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 02. svibnja 2013. - 23:42
Autor: 

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović kazao je juče "Vijestima" da će to ministarstvo „u narednom periodu" odlučiti hoće ili ili ne ukinuti ili modifikovati zabranu putničkim brodovima da prave krug oko peraških ostrva.
Lučka kapetanija Kotor lani je, nedugo nakon nasukanja i potonuća italijanskog kruzera „Costa Concordia" na ostrvu Điljo, potpuno nekritički, navodno iz bezbjedonosnih razloga, uvela zabranu za sve putničke brodove koji uplovljavaju u Boku, da prilikom prolaska ispred Perasta, naprave krug oko ostrva Gospa od Škrpjela i Svetog Juraja. Taj manevar, uz medjusobno pozdravljanje broda i peraških crkava zvucima brodske sirene i crkvenih zvona uz mahanje mještana brodu bijelim lenculima sa prozora peraških palata, bio je jedinstvena atrakcija tog tipa na Mediteranu koju su putnici i posade velikih putničkih brodova mogli doživjeti samo u Boki. Lučka kapetanija je lani nakon nesreće „Coste Concordie" u Italiji zabranila ovaj izuzetno atraktivni manevar brodova u Boki koji ima i veliku simboliku jer je dio višestoljećne tradicije u kojoj su brodovi uvijek na sličan način pozdravljali drevno svetilište bokeških pomoraca – otok i crkvu Gospe od Škrpjela pred Perastom.

„Ozbiljno razmišljamo o tome. Znate da je tu bilo odredjenih proimjedbi da takav okret brodova oko ostrva, utiče na stabilnost temelja ostrva. Ako vam neko od inspektora Lučke kapetanije to kaže, onda ne možete uopšte da to prenebregnete."- kazao je „Vijestima" ministar saobraćaja i pomorstav Ivan Brajović.
On je na pitanje zašto se njegovo ministarstvo već dva mjeseca ne izjašnjava o zajtjevu Udruženja pilota Luke Kotor i samog preduzeća „Luka Kotor" da se ponovno dozvoli okret kruzerima oko peraških otoka i uvede samo ograničenje u meteo-uslovima (pri jakom vjetru i smanjenoj vidljivosti) za obavljanje tog manevra za brodove duže od 50 metara, kazao da se „još razmišlja o tome".
„Ozbiljno razmišljamo o svemu – to mogu biti samo manji brodovi, ali ćemo se u konačnom o svemu tome izjasniti tek kada sagledamo ukupnu situaciju jer zaista takvu turističku atrakciju i takav biser ne možemo ugroziti zarad interesa koji je opet legitiman, da ta komunikacija brodova i neposredno oko ostrva bude intenzivnija."- objasnio je ministar pomorstva iz Bjelopavlića aludirajući na činjenicu da je Gospa od Škrpjela vještačko ostrvo izgradjeno od sredine 15. do sredine 17.vijeka potapanjem starih brodova i nabacivanjem kamena oko jedne podvodne hridi. Gospa od Škrpjela je od tada do danas bila i ostala svetilište bokeljskih pomoraca, a stoljećima se održao i drevni običaj – Fašinada da se jednom godišnje, u konvoju baraka, do ostrva dovozi kamenje i baca u more radi pojačanja i održavanja njegovih temelja. Stoljećima star običaj da brodovi kruže oko tog i susjednog prirodnog ostrva Svetog Juraja do danas nije oštetio ovaj jedinstveni otok niti crkvu na njemu, uprkos činjenici da oko Gospe od Škrpjela plove i brodovi veličine mega-kruzera „MSC Orchestra" od 92.409 bruto-tona, dugačkog 292 metra.
Uprkos toj činjenici ministar pomorstva – gradjevinski inženjer iz Danilovgrada smatra da veliki kruzeri svojim krmenim valom ugrožavaju svetilište bokeljskih pomoraca. Na pitanje kada će se Ministarstvo saobraćaja i pomorstva izjasniti o zahtjevu bokeljskih pomorskih pilota da se vrati okret brodova oko peraških ostrva jer je nautička sezona već u jeku, Brajović nije precizno odgovorio.
„Prošle godine ste imali zabranu tog okreta – vidjećemo, mogućnost je da se zabrana produži, ili možda ograniči samo na velike brodove."- kazao je ministar pomorstva.
Siniša Luković