„DIVINA“ U BOKI

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 05. studenog 2012. - 20:27
Autor: 

Super-luksuzni megakruzer „MSC Divina" italijansko-švajcarske korporacije „Mediterann Shipping" koji je večeras trebao isploviti u 18 sati za Italiju - Mesina usled velikog nevremena koje vladalo na Jadranu isplovio je sa zakašnjenjem oko 2 sata.
Dolaskom „MSC Divine" koji je trenutno „zastavni brod" u floti luksuznih putničkih brodova kompanije MSC, pomjerene su granice kada je u pitanju veličina brodova koji su do sada ulazili u Boku. Šesnaest metara duža, metar šira i za preko 17 tisuća bruto-tona veća od do sada najvećih kruzera koji su dolazili u Boku – brodova klase „Solstice", američkog kompanije „Celebrity Cruises", „MSC Divina" je pravi ploveći orijaš.

Ovaj impozantni mega-kruzer ima 139.072 bruto-tone, dugačak je 333 metra, širok 37,9 metara, a gaz mu iznosi 8,6 metara.
„MSC Divina" ima 18 paluba od čega je 13 dostupno putnicima kojih taj brod može ukrcati maksimalno 4.345. O njima brine čak 1.388 članova posade koji se staraju o bezbjednosti plovidne, ali i besprekornom funkcionisanju tzv. hotelskog odjela broda koga pored stotina putničkih kabina i apartmana, čine i nekoliko restorana, čitav niz barova i kafića, šoping centar, pet bazena, teatar sa 1.600 sjedišta, kazino, spa centar, te pregršt teretana, igraonica i drugih zabavnih sadržaja. Posebnu karakteristiku ovog broda čine stepeništa ukrašena Swarovski kristalima, a na palubi broj 16 je i najlukuzniji od svoih tzv. „Sofija Loren apartman" koji je dizajniran po sugestijama slavne istoimene italijanske glumice – inače kume „MSC Divine" i svih ostalih kruzera iz flote kompanije MSC.
Kao treći od ukupno četiri naručena broda klase „Fantasia", brod „MSC Divina" u eksploataciju je ušao u maju ove godine i upravo završava svoju prvi ljetnju kruzing sezonu po Mediteranu. Čast da ovaj ogromni brod vrijedan 550 miliona dolara, po prvi put uvede u Boku, imao je najiskusniji pomorski pilot u Crnoj Gori, kapetan duge plovidbe Rajko Čavor iz Tivta. Razgovor sa direktorom Luke Kotor Ljubom Radovićem donosimo u narednoj emisiji Radio Dux-a „Neptun".
Pogledajte fotografije koje je danas napravio naš suradnik Zoran Nikolić.