REKORD LUKE KOTOR - 330 BRODOVA 250.000 PUTNIKA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 07. studenog 2012. - 10:41
Autor: 

Uplovljavanjem najvećeg broda koji je ikada ušao u Boku Kotorsku, mega-kruzera "MSC Divina" od 139 hiljada bruto-tona, u ponedjeljak je stavljena kruna na veoma uspješnu nautičku sezonu u Luci Kotor. Od početka godine do sada u luci drevnog grada pristalo je 330 brodova koji su doveli preko 250 tisuća putnika. Broj putnika već sada je za oko 60 tisuća veći nego što ih je u Luci Kotor bilo za čitavu prošlu godinu koja je do sada bila rekordna.
Izvršni direktor Luke Kotor Ljubo Radović naglašava da su ekonomski efekti od dolazaka velikih putničkih brodova u Boku zanačajni ne samo za to preduzeće i pomorske agencija kao neposredne učesnike u pružanju usluga kruzerima. U lancu onih koji zaradjuju od dolazaka kruzera i turista na njima su i Uprava pomorske sigurnosti koja naplaćuje taksu za koriščenje plovnih puteva, turističke agencije koje iznajmljuju autobuse i organizuju izlete za putnike sa broda, ugostitelji, trgovci, taksisti....

Grube procjene pokazuju da je samo od dolaska MSC Divine prihodovano nekoliko stotina tisuća eura, što od brodara, što od putnika sa tom impozantnog mega-kruzera. Radović naglašava da je Boka jedinstvena i nedjeljiva atraktivna destinacija za putničke brodove, te da bi trebalo razmišjati i da se druga bokeljska pristaništa i luke poput Risna, Tivta i Zelenike, svaka u skladu sa svojim mogućnostima, stave u fukciju opsluivanja odredjene vrste i veličina kruzera.
U našoj emisiji o moru i pomorstvu "Neptun" pored priče u kruzing turizmu, donosimo vam i razgovor sa pomorskim biologom Kristijanom Harisom, jednim od rukovodilaca Programa morskih sisra (Marine Mammal Programe) ratne mornarice SAD iz San Dijega, sa kojim smo pričali o životu i obuci delfina koje američka Ratna mornarica koristi u vojne svrhe.
S. L

Audio: Izvršni direktor Luke Kotor Ljubo Radovic

Audio: Pomorski biolog Christian Harris