CRNA GORA UŠLA U ČLANSTVO „MEDCRUISE-A“

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 01. lipnja 2012. - 10:38
Autor: 

Lučka uprava Crne Gore primljena je za redovnog člana asocijacije „MedCruise" koja okuplja lučke uprave za kruzere atraktivnih destinacija na Mediteranu, Crvenom i Crnom moru i evropskom dijelu Atlantika – potvrdio je juče ravnatelj Lučke uprave Crne Gore sa sjedištem u Kotoru Mladen Lučić.
To je odlučeno na upravo zavrešnom zasijedanju Generalne skupštine „MedCruisea" koja je održana u Tunisu i gdje je Lučka uprava Crne Gore postala ravnopravni član te organizacije, a na inicijativu Lučke uprave Dubrovnik.

„Posebno nam je drago što smo primljeni upravo na inicijatiovu naših susjeda, Lučke uprave Dubrovnik i njihovog direktora Kristijana Pavića sa kojima inače imamo izvanrednu saradnju. Članstvo u „MedCruiseu" iskoristićemo da dodatno afirmišemo Crnu Goru kao desetinaciju za kruzing-turizam i putovanja putničkih brodova."- kazao je Lučić dodajući da se na tom planu već godinama bilježi uspon i da na naše primorje, odnosno u Boku dolazi sve veći broj kruzera, kao i kapacitetima sve veći i atraktivniji brodovi. Koliko smo atraktivni za ovaj veoma profitabilan segment pomorske privrede i turizma, svjedoči i podatak da kompanije nerijetko u Boku šalju svoje najnovije brodove na prvim komercijalnim putovanjima, što je prije godinu ipo dana bio slučaj sa mega-kruzerom „Nieuw Amsterdam" čuvenog „Holland America Line-a", a prije dvadesetak dana na svom prvom komercijalnom putovanju, u Kotor je uplovio i novosagradjeni kruzer „Riviera" američke kompanije „Oiceania Cruises" iz Majamija.
Za 5.studeni ove godine najavljeno je uplovljavanje novogradnje švajcarsko-italijanske kompanije „Mediterranean Shipping" – potpuno novog mega-kruzera „MSC Divina" od 138.936 bruto-tona, dugog čak 333 metra. Taj brod koji je upravo završen u Francuskoj i kome je na luksuznoj ceremoniji krštenja u Marseju kumovala čuvena italijanska glumica Sofija Loren, ujedno će biti i najveći brod koji je do sada uplovio u Boku Kotorsku.
„Svakako ćemo se sada kroz „MedCruise" potruditi da kod brodara i operatera kao vrlo atraktivnu destinaciju za kruzere, pored Kotopra, promovišemo i Bar jer smatramo da taj grad sa svojom lukom i svim turističkim atrakcijama u neposrednoj blizini, ima što da ponudi putnicima sa ovih brodova."- zaključio je Lučić.
Inače, „MedCruise" je osnovan 1996 u Italiji, a okuplja sedamdesetak redovnih članova – predstavnika više od 100 luka za kruzere na Mediteranu, Crnom i Crvenom moru i evropskoj obali Atlantika, kao i tridesetak pridruženih članova – predstavnika brodarskih asocijacija, turističkih organizacija i pomorskih agenata. Osnovni cilj ove veoma uticajne organizacije je da pomaže svojim članovima u promociji i razvoju kruzing-industrije u ovom dijelu svijeta.
Siniša Luković