REKORDNA NAUTIČKA SEZONA ZA LUKU KOTOR

Time to read
4 minutes
Read so far

Srijeda, 30. listopada 2013. - 10:33
Autor: 

Luka Kotor privodi kraju još jednu veoma uspješnu glavnu nautičku sezonu, koja je omogućila da turistička sezona u drevnom gradu u punom obimu traje čak 10 mjeseci. Iako će tijekom narednog mjeseca pod Lužu prestati da dolaze veliki kruzeri, period do njihovog ponovnog uplovljavanja u ožujku naredne godine, spojit će mali kruzeri "Artemis" i "Athena", koji će tijekom zimskih mjeseci dolaziti u Kotor. Prema riječima izvšnog direktora AD "Luka Kotor" Vasilija Kusovca, od 1.siječnja do 25.listopada kroz luku drevnog grada prošlo je 23 posto više putnika, dok se za Rivu vezalo ili pod Lužom sidro spustilo 11 posto više brodova nego u isto vrijeme lani. Promet putnika u tom periodu bio je 262.038, a brodova 352. Struktura brodova je izmijenjena, pa je tako ove sezone u Kotoru bilo za 2 posto manje brodova dugačkih do 200 metara nego lani, za 40 posto je povećan broj kruzera dugih preko 200, a za 31 posto povećan je broj dolazaka mega-kruzera dugih preko 300 metara.

Uspješnu kruzing sezonu u Kotoru zakljućit će 25. studenog veliki kruzer "Pacific Princess" dug 180 metara. Kusovac ističe da brodovi Kotoru donose veliki profit, te stoga cijela zajednica mora imati i razumijevanja za neke manje negativne efekte, koje prouzrokuje rad luke i intenzivni razvoj kruzinga u Boki posljednjih godina, a na čijem minimiziranju Luka Kotor intenzivno radi. Tu kompaniju posebice raduju izuzetno dobri rezultati ankete, koje je sprovodila među zapovijednim kadrom svih brodova, koji su koristili usluge poduzeća AD "Luka Kotor", koje je na skali od 1 do 5 ove godine dobilo prosječnu ocjenu 4,6.
Ipak, ono što je uznemirilo menadžment Luke i sve u lancu pomorsko-turističke privrede u Boki je najava američko-norveškog konzorcija „Royal Caribbean Cruises" (RCC), drugog po veličini operatera brodova za turistička krstarenja na svijetu, koji je zaprijetio otkazivanjem dolazaka svih svojih brodova naredne godine u Boku Kotorsku, ukoliko se hitno ne preduzmu mjere koje bi unaprijedile sigurnost plovila.
To se navodi u službenom mail-u koji je ovih dana lokalnom agentu RCC-a „Boka Adriaticu" iz Bijele , uputio kapetan Nikolas Antalis, šef za nautičke i lučke operacije u kompanijama „Royal Caribbean International" (RCI) i „Azamara Cruises" koje su članice koncerna RCC. Pored njih, RCC u Boki po broju dolazaka svojih plovila, najviše predstavlja kompanija „Celebrity Cruises", čiji su mega-kruzeri klase „Solstice" od 122.000 bruto-tona, jedni od najvećih putničkih brodova koji su do sada uplovljavali u zaljev.
Prema navodima kapetana Antalisa, način na koji se već par godina pred Kotorom sidre njihovi veliki brodovi, koji se zbog svojih dimenzija ne mogu vezati uz operativnu obalu pod Lužom, nije siguran. U mail-u u koji smo imali uvid, Antalis je naveo da je su ove godine bila tri slučaja u kojima su njihovim brodovima, zbog jačeg vjetra „orala sidra, a što je moglo imati ozbiljne posljedice". Uz to, brodovi su usidreni na plovnom putu, pa oko njih u perimetru u kojem je ogromni kruzer vrijedan 750 miliona dolara i koji se okreće oko svog sidra, stalno kruže druga manja plovila, a što se zapovjednicima RCC-a, naviklim na vrlo stroge sigurnosne standarde nimalo ne dopada. Budući da RCC veoma drži do preporuka svojih kapetana, kompanija je izrazila zabrinutost svom agentu u Crnoj Gori i predstavnicima kotorske luke, tražeći da se nađe adekvatno rješenje. Iz tog koncerna predložili su da se ubuduće njihovi brodovi umjesto pred Kotorom, sidre na zaklonjenijem i sigurnijem sidrištu ispred Orahovca i Ljute, te da se na tom dijelu obale uredi manji gat, na kojem bi se iskrcavali putnici koji bi sa broda na kopno bili prevoženi brodskim čamcima-tenderima, a onda ukrcavani u autobuse i vođeni do obližnjeg Starog grada u Kotoru i drugih destinacija u Crnoj Gori, koje im se nude kao izleti tijekom boravka broda u Boki. Ukoliko se ne prihvati to ili neko drugo adekvatno riješenje koje odgovara luci Kotor, RCC će otkazati sve dolaske svojih brodova naredne godine – upozorio je kapetan Antalis.
Već sada je inače za narednu godinu čvrsto ugovoren dolazak 48 brodova RCI-ja i „Celebrity Cruisesa" u Kotoru , 8 dolazaka brodova njemačkog TUI-a , koji je također član koncerna RCC-a, te 15 dolazaka „Azamarinih" brodova, dok se 2015. godina još ugovara, a za nju je već sada „fiksirano" najmanje 50-tak uplovljavanja kruzera koncerna RCC.
Budući da prosječni izdatak jednog RCC broda na lučke troškove u Kotoru, svjetlarinu, pilotažu i slično iznosi preko 20.000 eura, ukoliko američko-norveški konzorcijum zaista i ode iz Boke to će značiti da je samo u nedolascima njihovih brodova naredne godine luka Kotor izgubila preko milijun eura.
Izvršni direktor preduzeća „Luka Kotor" Vasilije Kusovac potvrdio je da su dobili mail od RCC-a i naglasio da će menadžment luke preduzeti sve što je u njihovoj moći da ta kompanija ostane u Boki.
„Definitivno je ovo pitanje koje nadilazi naše kompetencije i svodi se na to da li postoji politička volja da se problem riješi ili ne. Mi smo sa svoje strane, spremni da u roku od deset dana napravimo to što RCC predlaže na sidrištu kod Orahovca i Ljute, te da im tamo obezbjedimo ekskluzivno sidrište i mali terminal samo za njihove putnike, Uslov je medjutim, da preduzeće „Luka Kotor" dobije koncesiju za taj dio akvatorijuma i obale i da se taj posao odvija pod našim vođstvom."- kazao je Kusovac dodajući da je o svemu informirao ministra pomorstva i saobraćaja i ministra unutarnjih poslova. Te institucije iz domena svoje nadležnosti, treba da daju „zeleno svijetlo" da se uredi novi mini-terminal za RCC kod Orahovca ili Ljute, a s time treba da se usaglasi i JP „Morsko dobro" koje upravlja obalom.
„To ne bi bila velika investicija i s 50-tak tisuća eura bi mogli sve urediti, ako postoji politička volja i ako se taj posao bude vodio pod ingerencijama Luke Kotor."- kazao je Kusovac dodajući da je RCC kao i sve druge kompanije koje rabe „Luku Kotor" izuzetno zadovoljan kvalitetom tih usluga, te firme što potvrđuju i ankete, koje stalno rade s kapetanima i predstavnicima kompanije. Problem je međutim, sigurnost na moru na što poduzeće „Luka Kotor" ne može puno utjecati, već je to posao nadležnih državnih organa i institucija koje sada treba da spriječe odlazak iz Crne Gore jedne tako renomirane svjetske pomorske kompanije.
S.L.
Audio: dr Milenko Pasinovic

Audio: Mladen Lucic, direktor Lucke uprave Crne Gore

Audio: Pius Fisher, ambasador Njemacke u CG

Audio: Vasilije Kusovac, izvrsni direktor AD Luka Kotor