"MSC DIVINA" OTVORILA NAUTIČKU SEZONU

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 22. ožujka 2013. - 15:16
Autor: 

„MSC Divina" impozantni mega-kruzer od 139 tisuća tona, dug preko 333, italijansko-švicarske kompanije „Mediterranean Shipping" danas je stigao u Boku i na najbolji mogući način najavio početak glavne nautičke sezone. „MSC Divina", po drugi put je stigao u luku drevnog grada kao najveći brod koji je ikada uplovio u Boku kotorsku. Brojne turiste dočekala je Gradska muzika Kotor i predstavnici lokalne turističke organizacije.
Prema potvrdjenim dolascima, u Boku će ove godine uploviti 392 veća ili manja kruzera koji će u Kotor dovesti oko 300 tisuća putnika, što je porast u odnosu na prošlu, do sada rekordnu sezonu. Samo kompanija „Mediterranean Shipping" dovešće oko 60 tisuća putnika. Naime, kruzer „MSC Armonia" od 58.625 tona, dugačak 252 metra,svake će nedjelje u periodu od 14.trvnja do 29.rujna uplovljavati u Kotor, a u periodu od 4.svibnja do 3.rujna svakog utorka dolaziće i kruzer „MSC Melody" od 35.143 tone, dugačak 204 metra. Brodovima drugog velikog partnera Luke Kotor, američkog „Royal Caribbean Internationala", u Crnu Goru stići još 65 tisuća putnika, a među njihovim plovilima koji će narednih mjeseci dolaziti u Boku su 264 metra dugi blizanci „Splendour of the Seas" i „Legend of the Seas" od po 69.130 tona, dok će po prvi put u Boku u rujnu uploviti i njihov 294 metara dugačak kruzer „Serenade od the Seas" od preko 90 tisuća tona.

Italijanska kompanija „Costa Crociere" će biti zastupljena redovnim dolascima njihovog 220 metara dugog broda „Costa Classica" od 52.926 tona koji će u Boku uplovljavati svakog četvrtka od 6.lipnja do 21.studenog. Pored njega, 5.travnja jednokratno će u Kotor uploviti i kruzer „Costa Mediteranea" dug 292 metra, od 85.619 tona.
Renomirana holandska kompanija „Holland America Line" ove će sezone imati desetak dolazaka svojih brodova u Boku – pored već starog znanca luke Kotor, impozantnog 285 metarskog kruzera „Nieuw Amsterdam", ove će mu se godine u Boki pridružiti i njegov blizanac „Noordam" od 86.273 tone, a uplovljavaće i nešto manji kruzeri „Prinsendam", „Ryndam" i „Rotterdam". Američka kompanija „Celebrity Cruises" zastupljena je sa preko dvadeset dolazaka dva mega kruzera iz klase „Solstice" – 316 metara dugi „Celebrity Silhouette" i njegov blizanac „Celebrity Equinox" biće ovog ljeta čest prizor na sidrištu luke drevnog grada. Dolaziće i brodovi čuvene britanske kompanije „P&O Cruises" i to 180-metara duga „Adonia" odnosno 231 metar duga „Artania", a najveći novitet ove sezone će biti redovni dolasci u Kotor svake srijede, kruzera „Mein Schiff 2", koji pripada čuvenoj njemačkoj turističkoj kući TUI, a koji će uplovljavati jendom sedmično u periodu od 22.svibnja do 9.listopda. Poznati njemački brodar „Hapag Lloyd" u Kotor će dovesti brod „Columbus 2" i „Europa 2", dok će redovan posjetilac Boke biti i kruzer „Thomson Majesty" koji pripada britanskoj turističkoj kompaniji „Thomson".
Uz brojne kompanije sa kojima Luka Kotor saradjuje već duži niz godina, po prvi put ove sezone u Boku dolaze i novi operateri – španska kompanija „Pullmantur Cruises" sa svojim kruzerom „Zenith" od 47.413 tona, te britansko- španska kompanija „Ibero Cruceros" sa nešto malo većim brodovima „Grand Holiday" i „Grand Celebration", dugim po 220 metara.
Siniša Luković