DIREKTOR LUKE KOTOR KUSOVAC GOST "NEPTUNA"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 20. ožujka 2013. - 10:34
Autor: 

Nova nautička sezona je na pragu, a kada je u pitanju naša najveća i najposjećenija luka za kruzere – Kotor – ona počinje već u petak i to zaista impozantno – dolaskom mega kruzera „MSC Divina", najvećeg broda koji je do sada uplovljavao u Boku kotorsku. Tim povodom razgovarali smo sa izvršnim direktorom Luke Kotor Vasilijem Kusovcem koji je gost naše emisije o moru i pomorstvu „Neptun".
Kusovac kaže da je kompanija „Mediterannean Shipping" (MSC) kojoj pripada 333-metra dugi kruzer „MSC Divina" veoma zainteresovana za proširenje poslovne suradnje sa lukom Kotor. Italijansko-švajcarska kompanija spremna je da godišnje u Kotor i Boku dovodi najmanje 25, a najviše 55 brodova, uključujući i najveće, tzv. kruzere treće generacije, kakvi su njihovi brodovi klase „Fantasia", medju kojima je i „MSC Divina". Da bi se ti ploveći gradovi od po 139 tisuća tona bezbjedno vezali uz operativnu obalu na Luži, potrebno je izvršiti i odredjene preinake u kotorskoj luci medju kojima je najverovatnija instalacija posebnog priveznog pilona u moru zapadno od vrha Luže. Na tak način brodovi dugi preko 330 metara kakvi su kruzeri klase „Fantasia", mogli bi pristajati uz obalu i vezivati se krmom okrenuti prema Starom gradu.

Kompanija MSC je već izrazila spremnost da oni finansiraju sve što je potrebno da se obezbjedi siguran vez za mega-kruzere u Kotoru, pri čemu bi njihovi brodovi imali prioritet veza u trenutku dolaska, a Luka Kotor bila bi vlasnik nove suprastrukture jer bi se njena cijena odbijala od cjene usluga pruženih brodovima italijansko-švajcarske kompanije.
Osim „MSC Divine", ove će godine redovni posjetioci luke Kotor biti nešto manji brodovi „MSC Armonia" i „MSC Melody". Prema najavama, MSC će ove godine u Kotor dovesti oko 60 tisuća putnika, a drugi veliki partner kotorske luke, kompanija „Royal Caribbean International", dovešće oko 65 tisuća putnika. Ukupno će ove godine prema do sada potvrdjenim najavama, u kotorsku luku uploviti skoro 400 većih i manjih kruzera koji će dovesti oko 300 tisuća putnika.
S.L.

Audio: Vasilije Kusovac, direktor Luke Kotor

Audio: Zanimljivost