TV FESTIVAL BAR: GRAN PRIX FILMU „NIKINA PORODICA“

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 27. listopada 2012. - 12:10
Autor: 

Dokumentarni film „Nikina porodica", u češko-slovačkoj produkciji i režiji Mateja Minaca, osvojio je Gran prix 17. internacionalnog TV festivala Bar. U obrazloženju žirija za glavnu festivalsku nagradu, navodi se da je „ljudski osjećaj o voljenju drugih i o posljedicama toga predivno prikazan u filmu Nikina porodica, koji na autentičan način kombinuje različite scenske izvore".
Ove godine na festival je prijavljeno ukupno 222 programa koje su kandidovale 162 producentske kuće, iz 71 zemlje svijeta. Selektor Aleksandar Bečanović za zvaničnu selekciju odabrao je 71 program, iz 67 produkcijskih kuća i 33 zemlje. U salama za projekcije hotela „Princess", kao i na kanalu 99 Extra TV, od 22. do 26. listopada publika je imala priliku da pogleda 11 kratkih formi, 13 igranih, osam iz oblasti ekologije, tri dječja programa i 36 dokumentarnih filmova.

Žiri u sastavu: Rada Šešić, predsjednica, i članovi Nikola Vukčević, Jeronimo Molero, Gorčin Stojanović i Svetlana Čirikova, dodijelio je nagarde Zlatne masline u pet takmičarskih kategorija.
Zlatna maslina za najbolji dokumentarni – istraživački TV program u cjelini pripala je američkom filmu „Poboljšati svijet", u režiji Keli Duane De La Vege i Kejti Galovej. Istom filmu dodijeljena je i nagrada za najbolji autorski pristup (režija, scenario, produkcija).
U dokumentarnoj selekciji nagradu za najbolji vizuelni identitet (fotografija, montaža) osvojio je poljski film „Argentinska lekcija", u režiji Vojciec Staron. Producentska nagrada festivala pripala je Češkoj televiziji zbog svog učešća sa tri različitie produkcije, koje su sve ocijenjenje visokom ocjenom od žirija.
Zlatna maslina za najbolji dokumentarni program iz oblasti ekologije i turizma u cjelini dodijeljena je kineskom filmu „Pristanište br. 1", u režiji Guoa Zongfua, a istom filmu žiri je dodijelio i nagradu za najbolji autorski pristup.
Zlatna maslina za najbolji igrani (dramski ili serijiski) program u cjelini dodijeljena je italijanskom projektu „San maratonaca", u režiji Leonea Pompućija.
Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke reditelja Adriena Mičela, Kena Džirotija i Ane Viler, koji su režirali kanadski program „One izrađuju bombe". U istoj selekciji nagrada za najbolji scenario pripala je izraelskom programu „Lea i Darija", u režiji Branka Ivande, a tom projektu, takođe, dodijeljena je i nagrada za najbolju fotografiju.
Najbolju mušku ulogu u dramskoj selekciji ostvario je Noe Hernandez u meksičkom programu „Potrčko", u režiji Jorgea Mišela Graua, a najbolju žensku Klara Naka, u ostvarenju „Lea i Darija". Ruskom programu „Špijun", u režiji Alekseja Andrianova, dodijeljena je nagrada za montažu.
U selekciji „Kratke TV forme – reklama, muzički video", Zlatna maslina za najbolju formu u cjelini dodijeljena je španskom projektu „Nepokretan", u režiji Helia Mire.
U kategoriji dječjeg programa Zlatna maslina – Nagrada Dragan Radulović je dodijeljena kineskom programu „Cvjetanje uz suze", u režiji Huaking Jina i Jing Lina. Žiri je tom projektu priznanje dodijelio zbog dubokog i vjerodostojnog portreta dječjeg svijeta, snimljenog efektnom dugo-svjedočenom metodom.