PROMOVIRANA KNJIGA „STOLJEĆE KULTURE U GORNJOJ LASTVI“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 28. listopada 2012. - 10:30
Autor: 

Knjiga "Stoljeće kulture u Gornjoj Lastvi" i istoimena izložba fotografija autora Anđelka Stjepčevića predstavljena je u subotu u Gornjoj Lastvi, selu značajne hrvatske povijesne, sakralne i ambijentalne baštine u Boki kotorskoj.
Knjiga je kronika kulturnih događanja, data kroz prikaz arhivskih i povijesnih svjedočanstava, koje je autor sakupio i prikazao u kronološkom slijedu, koji započinje osnivanjem Hrvatskog tamburaškog zbora "Napredak" 1919. prateći aktivnost i drugih društava koja se osnivaju, kazališnu grupu 1928. Foto kino klub, Društva prijatelja Gornje Lastve koje je svojim djelovanjem afirmiralo kulturnu baštinu kroz nastupe Bokeljske mornarice, očuvanje graditeljskog nasleđa, izložbe, očuvanje starih običaja, riješavanje komunalnih potreba.

"Hrvatska društva su u doba monarhističke Jugoslavije bila izložena raznim pritiscima, a posebno za vrijeme diktature Aleksandra Karađorđevića 1929. kada su neka društva bila raspuštena, a druga, uključujući i lastovska su se morala odreći hrvatske zastave. Rad društava je prekinut početkom Drugog svjetskog rata. Nako rata tamburaški zbor i kazališno društvo nastavljaju sa radom ali bez pefiksa Hrvatsko, u sklopu novoformiranog Kulturno povijesnog društva 'Napredak'", kazala je povjesničarka umjetnosti mr. Marija Mihaliček predstavljajući knjigu.
O knjizi je govorio prof. Neven Staničić koji je brojnim posjetiocima, približio njen sadržaj koji je zasnovan na arhivskoj građi koju je autor prikupljao godinama, kao i o fotografijama, koje prate razvoj i kulturnu baštinu kroz povjest Gornje Lastve. Knjiga osim kulturnog prikazuje socijalni i ekonomski život njenih žitelja
Marija Nikolić aktivista Kulturno zavičajnog društva „Napredak" Gornja Lastva predstavila rad društva, te podsjetila da „naša kulturna baština nije samo skladište naše prošlosti već i inspiracija za našu budućnost".
„Posebno se zahvaljujem Mariji Nikolić koja je aktivno učestvovala u pripremi knjige a meni dala veliku podršku kako bi ova knjiga izašla. Smatram da treba da se zahvalim i pomenem sve one koji su doprinjeli da napišem ovu knjigu a to je jedna generacija od preko tristo lastovljana, jedna cijela generacija, koja je učestvovala u stvaranju kulture Gornje Lastve, tradicije, običaja kulturno graditeljskog nasleđa. To bi trebalo da bude podstrek za mlađe kako bi očuvali stečeno" kazao je autor knjige "Stoljeće kulture u Gornjoj Lastvi" Anđelko Stjepčević.
U ime nakladnika izdanja i organizatora promocije, svima koji su pomogli da knjiga bude objavljena zahvalio se predsjednik Kulturno zavičajnog društva „Napredak" Gornja Lastva Zoran Nikolić, dok je autoru knjige lastovski župnik don Dejan Turza uručio prigodan poklon.
U muzičkom dijelu programa nastupili su mandolinski zbor uz pratnju na harmonici Martine Lukšić.
Audio: Autor knjige Anđelko Stjepčević